2012. április 10.

Töltött dagadó

Ez az étel az idei húsvéti menü része volt, szerintem - és a kóstolók véleménye szerint is  - igen jól sikerült, így bekerül a családi recepttárba, még az is lehet, hogy nem csak húsvétkor:) Egyszerű, gyors és finom!


Citromhabnál leltem az alapreceptet, nagy köszönet neki érte, bár szokás szerint a vége kicsit más lett. Megmondom őszintén, nem tudok nagyon pontos receptet írni, mert egyrészt három különböző nagyságú dagadót kaptam, másrészt a zsemle helyett nekem összevágott kenyérdarabok voltak itthon, azt használtam fel. Tej nem volt otthon, így maradt a szokásos vízben áztatás, de én ha nagy ritkán tejben áztatom a kenyeret, akkor sem szoktam nagy különbséget észrevenni. Mindig szoktam nyers tojást is tenni a töltelékekbe, ebbe is belekerült. Nem sikerült pont annyi tölteléket készíteni, mint amennyire szükség volt, de nagy sikere volt a maradékából készített "pogácsáknak", amiket a hús mellé tettem a tepsibe, mikor levettem a tetejéről a fóliát.

A hentest a vásárláskor megkértem, hogy szúrja fel a dagadót. Neki biztos kézzel és tuti éles késsel pár másodperc volt ez a művelet, nekem biztos több lett volna; nem hiszem, hogy ne tennék ezt meg bárkinek, szerintem kár lenne vele küzdeni.


Hozzávalók a töltelékhez (kb. 1 kg-os dagadóhoz)

3 szikkadt zsemle vagy ennek megfelelő kenyér
10 dkg gyulai kenőmájas
2-3 főtt tojás
1 közepes fej vöröshagyma
1 csapott evőkanál zsír
fél csokor aprított petrezselyemzöld
majoránna
kevés só
frissen őrölt bors
2 nyers tojás

zsiradék a tepsi kenéséhez

A kenyérdarabokat beáztatjuk annyi vízbe, amennyi jól ellepi. A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsíron üvegesre pirítjuk.
A dagadót megmossuk, majd sózzuk, borsozzuk és félretetesszük, amíg a töltelék elkészül.
A kenyérből alaposan kinyomjuk a vizet és nagy tálba tesszük. Hozzátesszük a kenőmájast, a pirított hagymát, az összetört főtt tojást és a fűszereket. Jól összekeverjük, majd megkóstoljuk, ha kell, még tehetünk bele, ami szükséges. Ekkor beleütjük a nyers tojást, és azzal is összedolgozzuk a tölteléket.
Az előkészített dagadóba kanalazzuk, amennyi kényelmesen belefér, majd a hús végét hústűvel megtűzzük.
Mélyebb tepsit kicsit kizsírozunk, beletesszük a töltött húst, aláöntünk kb. 1 deci vizet, és alufóliával befedjük. 180-200 fokos sütőbe tesszük, és kb. 1 órán át pároljuk, míg a húsba beleszúrt hústű könnyen bele nem szalad. Akkor fólia nélkül tesszük vissza a sütőbe, és ha maradt ki töltelék, akkor zsemlemorzsába forgatva azt is mellétesszük, kevés pecsenyezsírral megkenjük a tetejét. Addig pirítjuk a húst, amíg mindkét oldala pirosra nem sül, ez még kb. 25-30 perc.

Hidegen lehet a legszebben szeletelni.

7 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon-nagyon guszta, annyira tetszik, hamarosan ki is próbálom! :) Nálunk nagy kedvenc a máj mindenféle formában, finom lehet ez a kenőmájas töltelék is! :)

Vicuska írta...

Annyira szeretem! :) A kenőmájas finom lehet benne!

Citromhab írta...

Kata, örülök, hogy ízlett:-)

Anikó írta...

Én is ezt készítettem húsvétkor, csak Duende receptje alapján, nagyon finom volt, ez is jól néz ki és a leírás szerint jó is lehetett, Citromhabnak is minden receptje isteni:-))))

Kata írta...

Lányok, köszönöm szépen, Citromhabnak pedig a receptet is!:)

korall44 írta...

Én a tölteléket mindíg kenyérből csinálom és én is szoktam használni májkrémet. Ha nincs májam, májkrémmel készítem. A fasírozottat is legtöbbször kenyérrel készítem és én is vízben áztatom.

korall44 írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin