2012. augusztus 21.

Lecsós tökfőzelék



Van már a blogon egy tökfőzelék recept, ahol megjegyeztem, hogy lehet bele tenni zöldpaprikát és/vagy paradicsomot is, és akkor kicsit más lesz az íze az ételnek. Meg egy icipici módosítás történt még a főzelék elkészítési módján, és azt hiszem, ez a csúcs, amit főzelék-szinten ki lehet hozni ebből a magában kicsit jellegtelen zöldségből.
Próbáljátok ki, szerintem nagyon-nagyon finom étel lesz belőle. talán pörkölttel a legfinomabb, tervbe vettem még, hogy kipróbálom majd zöldségpörkölttel is. Tegnap pl. friss, sült kolbásszal ettük, azzal is jó. Sült oldalassal vagy másfajta sült hússal is perfekt, meg fasírttal is.

Az étel az augusztusi Kifőztük magazinban jelent meg, az újság a linkre kattintva az oldalról ingyen letölthető!!

Hozzávalók 3-4 személyre:

1,2 kg tök
1 közepes fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
2-3 paradicsom
kevés csípős hegyes paprika (elhagyható)
1 csokor kapor
2 csapott evőkanál liszt
3-4 dl joghurt / aludttej / (kaukázusi) kefír / tejföl
őrölt bors
2-3 ek olaj
ecet (ízlés szerint)
csipetnyi cukor

A tököt meghámozzuk, a húsát legyaluljuk.
Az olajat felforrósítjuk, a felaprított vöröshagymát üvegesre pirítjuk rajta. Rátesszük a tököt, az apróra vágott kapor nagyobb részét és a vékonyra szelt zöldpaprikát meg csípős paprikát, ezzel is keverjük néhány percig, majd sózzuk és enyhén borsozzuk. Öntünk bele 2 dl vizet, beleszórjuk a pici paradicsomkockákat, letakarjuk az edényt, és kisebbre vesszük a hőt alatta. (Ha szükséges, főzés közben öntünk még bele vizet. Figyeljünk, hogy soha ne legyen több a víz a lábosban a tök szintjénél.)
Amikor a tök puha lett, behabarjuk a joghurttal simára kevert liszttel, beletesszük a maradék kaprot, és még 5-10 percig csendesen forraljuk a főzeléket. Csipet cukorral és kevés ecettel ízesítjük.

Tipp: ha friss tököt főzünk, a belét a puha magokkal együtt megtartjuk, a tökhúshoz tesszük. Ha a magok kemények, akkor az egész belét kidobjuk. Cukkiniből is ugyanolyan finom, mint sima tökből. Ha valaki "pirosan" szereti a főzeléket, a habarással együtt tegyen bele 1 teáskanálnyi pirospaprikát.

2 megjegyzés:

egycsipet írta...

Gyerekkoromban (na jó, inkább már tiniként) a tökfőzeléket egyedül lecsóval szerettem, úgy viszont nagyon. A család többi tagját a hideg rázta ettől a változattól, pedig szerintem nagyon finom. :)

Baloghné Kele Judit írta...

Még így nem készítettem együtt, de kifogom próbálni,biztos finom.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin