2014. február 1.

Almavaj

Itt az ideje, hogy a kamrában őrizgetett alma maradékát felhasználjuk. Az almavaj egy lehetőség erre; a családban hatalmas sikert aratott, bárki kóstolta, dicsérte. Kell ennél nagyobb biztatás?;)
A recept eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg. A weboldalról a régebbi és frissebb újságok ingyen letölthetők!



Hozzávalók 6-7 dl-hez: 

1 kg érett alma
10-15 dkg cukor
1 csipet só
1 csapott kávéskanál őrölt gyömbér
1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kisebb citrom fele

Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, a húsát kockákra vágjuk.Vastagabb talpú fazékba tesszük, rácsavarjuk a citrom levét, és lefedve 15-20 percalatt puhára pároljuk. Simára turmixoljuk, majd fűszerezzük. Egészen kis lángra tesszük, és időnként megkeverve főzni kezdjük. Vigyázzunk, az elején nagyon köpköd, ezért érdemes többször kavargatni; amikor kezd elfogyni a víz a masszából, kicsivel nagyobb lángra tehetjük. Az almaszószt addig főzzük-párologtatjuk, amíg jó sűrű nem lesz, és a színe 
bordósbarnára nem változik. Időnként megkóstoljuk, ha kell, fűszerezzük. Amikor a lekvár kanálra szedve nehezen csorog le, illetve kavaráskor megmarad a nyoma a masszában, akkor van készen. 
Az almavajat pici, tiszta üvegekbe szedjük, és lezárjuk. 

Hűtőben néhány hétig eláll. Vajas kenyérre, kalácsra kenve fogyaszthatjuk.

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hmmm, ez nagyon izgalmasnak tűnik!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin