2014. november 28.

Petrezselymes, Graham-lisztes bagett

A Graham-liszt nagyon jó alapanyag, mindenféle kelt tésztában jól használható. Lassabban szívódik fel, mint a fehér liszt, ezért fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek ajánlott a vele készült kenyerek, péksütemények fogyasztása Ez a bagett is nagyon finom, a receptje eredetileg a decemberi Kifőztükben jelent meg.




Hozzávalók 3 bagetthez

15 dkg Graham-liszt
38 dkg BL 80 kenyérliszt
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál burgonyapehely
2 dkg olvasztott vaj
1 kávéskanál búzasikér (elhagyható)
3 kávéskanál só
3 evőkanál aprított petrezselyemzöld
néhány gerezd dióbél, durvára aprítva (elhagyható)
a tetejére:
különféle magok és/vagy reszelt sajt

Az élesztőt 1 dl langyos vízben  a cukorral felfuttatjuk. Közben kimérjük a liszteket, a burgonyapelyhet, a sót, a búzasikért. Az élesztőt, 2 dl langyos vizet és a vajat hozzáadva jól kidagasztjuk, majd letakarva a háromszorosára kelesztjük. A tésztát 3 részre osztjuk, mindegyikből kb. 20 x 20 cm-es négyzetet nyújtunk. Megszórjuk 1-1 evőkanál petrezselyemmel és kevés dióval, szorosan feltekerjük, majd tepsi hosszúságúra sodorjuk. Sütőpapírral borított lemezre sorakoztatjuk, a tetejüket néhány helyen bevágjuk, és további 1/2 órát hagyjuk pihenni. Ezután vízzel lekenjük, magokkal megszórjuk, és a tepsit 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A hőmérsékletet azonnal 200 fokra mérsékeljük, és a bagetteket 25-30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin