2015. február 25.

Mandulás-diós-kakaós sütemény

Próbálok olyan süteményeket készíteni, amelyek alacsonyabb szénhidráttartalmúak, felvágáskor nem esnek szét atomjaikra, de nem is olyan szárazak, mint a fűrészpor. Jah, és ne legyenek kókuszosak, mert azt a célszemély nem szereti (és ki is szúrja rögtön, ha valamelyikben akár egy kevés is akad...).

Ez pl. jól sikerült (a fotó kevésbé, bocs....), úgyhogy teszem ide, hogy el ne felejtődjön.



Hozzávalók kb. 25 x 18 cm-es tepsihez, 18 szelethez

3 nagyobb tojás
15 dkg nyírfaporcukor
10 dkg mandulaliszt
10 dkg darált dió
1 csomag sütőpor (12 g)
3 evőkanál kakaópor
1 csipet só
150 g kefir

2 dkg durvára darált dió
2 dkg durvára darált mandula
4-5 evőkanál nem túl híg, savanykás lekvár vagy dzsem

A tojást a cukorral alaposan felverjük. Közben a mandulalisztet, a darált diót, a sütőport, a kakaót és a sót összevegyítjük, majd a habos tojáshoz forgatjuk. A kefirrel elkeverjük, majd a kizsírozott-lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe simítjuk. A tetejére potyogtatjuk kiskanalanként a lekvárt, majd meghintjük a darabos dióval és mandulával.

175 fokos, légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt megsütjük; a 20. perc táján letakarjuk fóliával, hogy ne piruljon túl a teteje. Akkor van készen, ha a közepét kissé megnyomva nagyjából szilárdnak érezzük. Teljesen kihűtve szeleteljük.

Tipp: ha valakinek nem elég édes, tálalás előtt megszórhatja még kevés (nyírfa)porcukorral. Számításaim szerint 1 szelet 12-14 g szénhidrátot tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin