2015. április 25.

Stíriai metélt

Ha tudtam volna régebben, hogy ezt az ételt mennyire egyszerű elkészíteni, tuti nem vacakoltam volna azzal, hogy hamisat gyártsak belőle... de jobb későm, mint soha:D A tésztához igyekeztem kisebb tojást használni, hogy kevesebb liszt kelljen bele, inkább a mártást vettem bővebbre – szerintem nagyon-nagyon finom lett, "járjatok" utána;)



Hozzávalók 2 személyre

a tésztához:
25 dkg szárazabb túró
1 csipet só
1 kávéskanál 4:1 cukor
7-8 dkg liszt
1 kisebb tojás
továbbá:
3 kávéskanál só
1-2 evőkanál olaj
a mártáshoz:
2 tojássárgája
1 evőkanál 1:4 cukor (vagy 4 evőkanál kristálycukor)
3 dkg puha vaj
4 púpozott evőkanál sűrű tejföl
1 teáskanál vaníliaaroma
1 kisebb citrom reszelt héja
1 csipet só
2 tojásfehérje
a forgatáshoz:
2 dkg vaj
a sütéshez:
vaj
zabkorpa
a tálaláshoz:
cukormentes lekvár (elmaradhat)



A hozzávalókból nem túl kemény tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Közben nagyobb edényben vizet forralunk, sózzuk, egy evőkanálnyi olajat csurgatunk bele, és a beleszórt metéltet – miután a víz tetejére emelkedett – további 1 percig főzzük benne. Leszűrjük olvasztott vajba forgatjuk, és félretesszük. 
A mártáshoz a tojássárgáját habosra keverjük előbb a cukorral, később a vajjal, majd hozzáadjuk a tejfölt, a vaníliát és a citromhéjat. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. Egy kisebb sütőtálat kikenünk vajjal, megszórunk zabkorpával. A sárgájás masszához tesszük a langyos metéltet, majd hozzáforgatjuk a fehérjehabot: 180-200 fokra melegített sütőben kb 20 perc alatt kissé megpirítjuk. Langyosan tálaljuk. 

2 megjegyzés:

Hankka írta...

Kata, én még hamisat sem csináltam soha, nemhogy igazit. Valahogy mindig macerásnak gondoltam, pedig tényleg nem az. :) Nagyon guszta lett, jól néz ki! :)

Kata írta...

Hajni, ne habozz, tényleg expressz gyorsasággal kész, meglátod...és isteni finom, nem lehet abbahagyni, de tényleg:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin