2018. január 27.

Húsos-gombás pizzalepény


A januári Kifőztük gasztromagazinból.....nagyon-nagyon finom :)

husos_gombas_pizzalepeny_fekvo.JPG


Hozzávalók 2-3 személyre, 20 cm-es piteformához
7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
7,5 dkg fehér tönkölyliszt
1 dl langyos víz
1 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
1/2 evőkanál olaj
1 csapott kávéskanál szárított kakukkfű
a töltelékhez:
25 dkg csirkemellfilé
25 dkg gomba
1 kisebb, piros húsú paprika
1 evőkanál zsír
1 közepes lila hagyma
3 tojás
1 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld

frissen őrölt bors
morzsolt kakukkfű
csilipaprika
továbbá:
2 evőkanál zabkorpa
a tetejére:
1 evőkanál tej
2 evőkanál natúr napraforgómag
a formához:
zsír
liszt

Először a tölteléket készítjük el. A felforrósított zsíron üvegesre dinszteljük a megtisztított, apróra kockázott hagymát. Beletesszük a kisebb kockákra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Rádobjuk a hasonlóra darabolt gombát, néhány keverés után borsozzuk, sózzuk, majd a fokhagymával és csilivel ízesítjük. Végül a csíkokra szelt paprika kerül bele, és letakarva az egészet puhára pároljuk. A fedőt levéve rászórjuk a kakukkfüvet, a petrezselyemzöldet, és a folyadékot elpárologtatjuk róla. Közben a tojást villával felverjük, 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit sózzuk, borsozzuk, majd a húsos gombára öntve addig kavargatjuk, amíg meg nem szilárdul. Kihűtjük.
Amíg a ragu fő, hozzákezdünk a tésztához. Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk. Kimérjük a liszteket, beleszórjuk a sót és a kakukkfüvet, majd a közepébe öntjük az élesztőt. Az olajat is belecsorgatva puha tésztát dagasztunk. Gömbölyítjük, és liszttel szórva addig hagyjuk pihenni, amíg a töltelék nagyjából ki nem hűl.
A tésztát lisztes felületen kb. 40 cm-es körlappá nyújtjuk. A piteformát kizsírozzuk, -lisztezzük, és beleigazítjuk a tésztát. Beleszórjuk a zabkorpát, rásimítjuk a tölteléket, majd a közepére hajtjuk a lelógó tésztát úgy, hogy „csomagot” kapjunk. A félretett tojást és a tejet elhabarjuk, megkenjük vele a tészta tetejét, majd villával megszurkáljuk, és meghintjük a napraforgómaggal. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük a lepényt. Langyosan tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin