2019. március 10.

Fűszeres rakott karfiol

Az örök klasszikus rakott karfiol, most rizs helyett bulgurral, és  ráadásképpen jó sok illatos fűszerrel megbolondítva – próbáljátok ki így is, szerintem sokat dob rajta, és persze a változatosság gyönyörködtet 😋 



Hozzávalók 4 személyre, 32 × 24 cm-es tepsihez:
1 kg karfiol (tisztítva mérve)
12 dkg bulgur
50 dkg darált hús
2–3 evőkanál olívaolaj
1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 madárszemcsili
40 dkg tejföl
1 tojás
1 kávéskanál őrölt kurkuma

őrölt fekete bors

A rózsáira bontott karfiolt sós vízben 12-15 perc alatt roppanósra főzzük. (A szárakat is beletehetjük kisebb darabokra vágva.) Amikor kész, leszűrjük. 
A megtisztított, finomra aprított vöröshagymát 1 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a római köményt és a feldarabolt csilit, sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá, és lefedve készre pároljuk.
A bulgurt 2,5 dl felforralt vízzel felöntjük, 1 kávéskanál sóval és ugyanennyi olívaolajjal elkeverjük, és lefedve hagyjuk, hogy a gabona felszívja a folyadékot.
Összeállítjuk az ételt. A tepsit kiolajozzuk, és kitöltjük a karfiol felével. Borsozzuk, és szükség szerint sózzuk. Rákanalazzuk a bulgurt, meghintjük a petrezselyemzöld 2/3 részével. Erre kerül a hús a levével együtt, majd az egészet befedjük a maradék karfiollal, meghintjük a megmaradt petrezselyemmel. A tejfölt összekeverjük a tojással, a kurkumával, sóval, borssal, és a rakottas tetejére osztjuk úgy, hogy lehetőség szerint mindenhol befedje. A tepsit óvatosan az asztalhoz ütögetjük, hogy a mártás jobban eloszoljon. 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin