2019. március 9.

Gombás karalábéleves

Egész évben készülhet ez az egyszerű, finom, alacsony szénhidráttartalmú leves, eredetileg a Kifőztük gasztromagazinban jelent meg. 



Hozzávalók 4-5 személyre
2 karalábé (kb. 50 dkg tisztítva mérve)
1 kisebb sárgarépa (kb. 10 dkg tisztítva mérve)
1 kisebb vöröshagyma
1,5 dkg szárított Amigo csiperkegomba

frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál zsír
1-1,2 l alaplé
2 dl tejföl
1 púpozott evőkanál (zab)liszt
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld

A zsírt felforrósítjuk, és a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük benne. Hozzátesszük a kockára vágott karalábét és répát, néhány percig kevergetve pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a zöldségeket, és lefedve 15-20 perc alatt félpuhára főzzük. Ekkor beleöntjük az alaplét, az egészet felforraljuk, beleszórjuk a gombát, és a tejfölben elhabart liszttel, hőcserélős módszerrel besűrítjük a levest. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánízesítjük, és még addig rotyogtatjuk, amíg minden meg nem puhul benne. Amikor kész, belekeverjük a petrezselyemzöldet. Forrón tálaljuk.

Tipp: friss gombával is jó lesz, ebben az esetben a tisztított, felszeletelt gombát (kb. 15 dkg) a többi zöldséggel együtt, a főzés elején tegyük a leveshez.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin