2011. február 2.

Almás kalács


Ezt a receptet is rakosgatom már egy ideje, pedig 3 hónappal ezelőtt, a Kifőztük 9. számában jelent meg. Ha a linkre kattintotok, letölthető az oldalról az előbb említett, illetve a többi szám is. (És most megsúgom, hogy hamarosan letölthető lesz a 12. szám is, a címlapját itt az oldalsávban láthatjátok.)

Ez a kalács nagyanyáink - pontosabban anyósom - recepttárából való édesség, ősztől tavaszig szezonja van. Már különböző fajta almákból is más lesz a végeredmény, de a fűszerek változtatásával mindig új íze lesz. Az alábbi egy „hagyományos” fűszerezés, de tehetünk helyette vagy mellé levendulát, gyömbért vagy szegfűborsot, de akár kardamomot is.

Hozzávalók 2 rúd süteményhez

a tésztához:
50 dkg finomliszt
2,5-3 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
7 dkg porcukor + kevés az élesztőhöz
8 dkg olvasztott vaj
2 tojássárga
csipet só

a tetejére:
1 kisebb felvert tojás

a töltelékhez:

1,2 kg alma
5-10 dkg cukor (az alma ízétől függ)
1 kávéskanál fahéj
kevés szegfűszeg
2 evőkanál fehérbor

8 dkg durvára darált dió
1 evőkanál cukor

Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, beletesszük a porcukrot és a sót. Hozzáöntjük az élesztőt, 1,5 dl tejet, a vajat és a tojássárgákat, alaposan megdagasztjuk. Puha tésztát kell kapjunk, ha szükséges, öntsük még bele a maradék tejet. Ha készen vagyunk, a tésztacipót lisztezzük be és takarjuk le, kelesszük meleg helyen, míg duplájára nem nő.

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Lábosba tesszük, rászórjuk a fűszereket, aláöntjük a bort, felforraljuk, és addig pároljuk kisebb lángon, míg az alma puha nem lesz. Akkor leszűrjük az almát (a leve nagyon finom, ne öntsük ki!) és nagyjából kihűtjük.

A megkelt tésztát kettévágjuk, egyenként kb. 25X40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a cukrozott darált dió felével és az almát elosztjuk a tetején. Felcsavarjuk, mint a bejglit, és sütőlapra helyezzük úgy, hogy a hajtás az alján legyen. 25 percet pihentetjük letakarva.
Villával megszurkáljuk, felvert tojással lekenjük. Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben (vagy 200 fokos alsó-felső sütésen) 30-35 percet sütjük. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk, langyosan vagy hidegen (recés késsel) szeleteljük.

9 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyon nagyon guszta! Imádom az almás süteményeket!

Bianka írta...

Imádnám

Thrini írta...

Én is nemrég sütöttem hasonlót. Imádjuk, anyukám sütötte mindig, ma már az én feladatom. Nyáron is nagyon fincsi nyári almával.

Kata írta...

Lányok, köszönöm szépen!

Thrini, igazad van, tényleg, nyáron is van alma! megnézem a tiedet is, megyek kukkolni:)

Viki írta...

Ezt a sütit annak idején én is megsütöttem, de alig hült ki, betoppantak a gyerekek és volt-nincs almáskalács. Jó hogy eszembe juttattad, mert már nem tudok mit kitalálni,ha hétvégén együtt eszünkj. Mindegy mit sütök, csak kalács legyen....

Anikó írta...

Kata, bocs hogy ide kommentelem, de még nem raktad ki azért, szóval megint nagyon jó a Kifőztük 11/2Jók az egytál ételek, a brokkolis csirke, csőben sült spenótos csirke, vagy a mustáros-pórés, a sonkás rakott tészta.
Finomak,könnyűek mind megcsinálom az biztos:-))))
Én nem vagyok hamburgeres nagyon, de még lehet hogy azt is kipróbálom,szóval nagyon használható, ötletadó lett megint, gratulálok nektek:-))))

Ottis írta...

Ötletes nagyon, almafelhasználásra is kitűnő!

Gabriella írta...

Ez nagyon szép lett!!!

Kata írta...

Viki, ez tényleg gyorsan fogy...

Anikó, köszi szépen, nagyon kedves vagy!:)

Ottis, Gabriella, köszi!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin