2011. április 11.

Medvehagymás karaj medvehagymás rizottóval




...avagy a telhetetlen méhecske vasárnapi ebédje:)
...avagy a hagymát is hagymával ettük:)

Az a nagy igazság, hogy a tavalyi szorgalmas medvehagyma-beszállítóm, Laci, csütörtök reggel megjelent az ajtónkban, és megkérdezte, hogy 2 vagy 3 csomag medvehagymát szeretnék-e átvenni tőle, amit most vett az imént a békési piacon, tőlünk 15 km-re....

Ha láttatok gyönyörű, friss, üde medvehagymát, akkor ez az volt! Miután már néhány blogon kibeszélték az árat is, elmondom, hogy 10 dkg 200 Ft, amit roppant méltányosnak tartok. Felénk ez a növény nem honos, egy elszánt ember ültetett hál istennek megfelelő helyre egy jó csomó egészséges zöldet:)

Ettük itthon vajas és zsíros kenyérrel, meg magában is; nem is emlékeztem már, hogy ennyire finom. Vasárnapra pedig kitaláltam ezt az ebédet, amit már a férjemmel ketten ettünk (a hétvégeken általában több emberre főzök) , ő pedig bevállalta:) Azért el kell mondjam, hogy külön-külön még jobb választás lesz. A rizottót már napokkal ezelőtt kinéztem innen - huhh, nagyon jó választás, isteni finom!!! -, a húst pedig hozzáigazítottam.

Hozzávalók 2-3 személyre:

a húshoz:

7 kisebb szelet csont nélküli karajszelet
1 kisebb csomó (3 dkg) medvehagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj

frissen őrölt bors
2-3 evőkanálnyi száraz fehérbor

a rizottóhoz:

20 dkg rizottó rizs
1 nagyobb csomó (7 dkg) medvehagyma
kb. 6 dl húsleves
1 + 1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 kisebb hagyma
1 dl száraz fehérbor
3 dkg parmezán sajt
2 evőkanál tejszín

bors

A hússzeleteket reggel kiklopfoltam, megsóztam, megborsoztam. A medvehagymát vékonyra felszeleteltem, az olajjal összekevertem, elosztottam a hússzeleteken, és hidegre tettem, ebéd előtt 1 órával elővettem. Serpenyőben a vajat megolvasztottam, a húsok mindkét oldalát átsütöttem rajta. A bort beleöntöttem, lefedtem, és kis lángon puhára pároltam.

A rizottóhoz egy evőkanál vajat és az olajat megmelegítettem, az apróra vágott hagymát üvegesre pirítottam rajta. Beleszórtam a rizst, alaposan átforgattam, majd hozzáöntöttem a bort. Addig kevergettem, amíg a rizs be nem szívta az összes folyadékot, majd ugyanezt tettem a húslevessel, amit merőkanalanként adtam hozzá.
Közben a medvehagymát nem túl vékony szeletekre vágtam, a parmezánt pedig lereszeltem.
Amikor a rizs már puha lett (ha nem lenne elég az alaplé, akkor nyugodtan tegyünk hozzá kevés vizet), elzártam a hőt a serpenyő alatt. Belekevertem a medvehagymát, az extra 1 evőkanál vajat, a tejszínt és a sajtot. Ekkor lehet még sózni és borsozni, ha szükséges.

Azonnal tálaltam a hússal együtt, a tányéron még szórtunk rá kevés sajtot.

10 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta, szeretem

Éva írta...

Nagyon guszta! Valóban sok helyen olvastam én is a medvehagymáról de még nem ettem és nem is használtam.

Anikó írta...

Budapesten a békásmegyeri piacon 1 csomag medvehagyma 450Ft, igaz jó nagy csomag, de akkor is nagyon drága. Ezért rendeltem tavaly egy tővel egy kiszállító kertészettől, elültettem,jó félárnyékos, árnyékos hely kell neki, lehet fák alá tenni nyugodtan, idén már 2 tő nőtt ki, gondolom tovább fog szaporodni, hagyom is hogy erősödjön, csak módjával szüreteltem belőle. Nagyon finom.
Rizottóba tuti nyerő, a tied is nagyon jól néz ki.
A Kifőztük megint szuper lett, már el is készítettem Szepyke sajtszószos csirkéjét, de a többi húsvéti és tavaszias étel is klassz.

Viki írta...

Kata! Ezt a Lacifijúúút tartsd meg magadnak :) Egyébként amit a mult évben én is eldugdostam, most tavasszal nagyon gyönyörűségesek lettek. Szüreteltünk is róla elég sokat de még mindig jönnek az uj levelek.

Névtelen írta...

Kata! Áruld el nekem, lé'ci -már ha nem állllamtitok - ki árul, vagy hányas standon és melyik nap - a békési piacon medvehagymát? Már nagyon rég szeretnék,de még nem volt hozzá szerencsém. És én BÉKÉSI Vagyok!!!! És nagyon szeretnék medvehagymát!!!!
Üdvözöl: (én is)Kata - Békésről

Kata írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Anikó, már sokat gondolkoztam, hová lehetne ültetni, de nem találtam olyan helyet, ahol jól érezné magát és egyben védve lenne az állatok....khmmmm... szóval attól, hogy mindenféle körülöttünk mozgó élőlények megtiszteljék az ürülékükkel. Ezért azután marad Lacifijú, ahogy Viki nevezte:D, és a békési piac:)

Katalin, szerintem eddig azért nem láttad, mert még kevés volt; pont csütörtökre ígérte az ember, hogy most már lesz több is. A békési fiúk szerint olyan kicsi az a piac, hogy biztosan meg fogod találni azt a férfit, aki árulja. És persze, hogy nem államtitok, ha mégsem találnád, írj a katakonyhás címemre, és kitalálunk valamit. (Tudod, én nem vagyok békési, csak onnan hozzák nekem.)

Névtelen írta...

Kedves Kata! Csak tegnap (szombat) jutottam föl a békési piacra. Tudni kell, hogy nálunk a kedd és a péntek a "piaci nap". Nagy bánatomra csak egyetlen árusnál láttam medvehagymát, tehát kínálatról nemigen beszélhetek. A hagyma cserepes volt (kb.12cm átmérőjű cserépben és nem volt teleültetve az edényke), elvileg kiültethető. 1000Ft-ot kért a gazda egyért. Nem hoztam el, mert - mivel senki másnál nem találtam - nem volt viszonyítási alapom, hogy megéri-e az árát. Amennyiben Te az elmondottak alapján véleményezni tudod, érdemes-e ennyit adni a hagymáért, akkor kedden-pénteken bízva a bővebb kínálatban - veszek egy cseréppel. Lehet, akkor is megveszem, ha megint CSAK ennél a kofánál lesz, mert nagyon izgatja a fantáziámat a medvehagyma. És hátha meg is maradna a kert egy kis zugában...

Kata írta...

Katalin, nagyon sajnálom:((
Én egyébként tévedtem, tényleg kedden és pénteken van piac, és pénteken kellett volna menned. Szerintem próbáld meg kedden kora reggel, "Lacifijú" fél 8 körül szokott menni. Nem hinném, hogy kapnál másnál is, mint annál az egy embernél, aki termeszti a hagymát. Én nem adnék 1000 ft-ot egy tőért, ha rendelsz az interneten, pl itt: http://medvehagyma.com/2010/05/medvehagyma-vasarlas/, akkor 10 darabot kapsz annyiért.
Azért érdemes lett volna rákérdezni az embertől, hogy nála szokott-e lenni csomagban, vagy ő csak esetleg valami kertész lehetett...

Névtelen írta...

Kata, köszönöm a tájékoztatást, mindenképpen AKAROK medvehagymát! Holnap (kedd) reggel rárontok a piacra, hátha sikerrel járok, ha nem, akkor pénteken is próbálkozom! (Nem mindig akkor és úgy jutok föl a piacra, amikor én szeretném...)

Névtelen írta...

VAN MEDVEHAGYMÁM!!!
Hogy a "Lacifijú"-tól vettem-e vagy mástól - meg nem mondom, de: VAN!!! Egy ezresért kaptam kb. 25tövecskét. (A srácot ismerem egyébként látásról, valamikor járt a férjemhez autót javíttatni - nem tudom, ő emlékszik-e rám, nem ez a lényeg, hanem a hagyma.) Egy adagért, nagyjából 8-10 szál, 500 pénzt kért. Én választottam két csomagocskát, átadtam neki az 1000Ft-ot. a Drága vissza akart adni belőle 500-at, mire figyelmeztettem, hogy becsapja magát. Hát erre köszönés képpen adott nekem még egy adag medvehagymát:):):)! Hazarohantam, és örömömben ettem két nagy karéj zsíros desszertet medvehagymával megszórva: irtó jót dőzsöltem!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin