2011. május 13.

Spárgakrémleves


Hozzám is megérkezett a múlt hét végén a Tokaji borecet kóstoló, köszönet érte! Gyorsan beleszagoltam az üvegekbe, 5 határozottan különböző karakterű illatot lehet megkülönböztetni. Miután a recept beküldéséhez meghosszabbított határidő túl közel volt, gyorsan egy levest főztem, amihez úgy gondoltam, illeni fog a borecet, és nem csalódtam!:)


Gyönyörű, harmatfriss spárgákat hozott nekem Laci a békési piacról, ugyanattól az embertől, akitől eddig a medvehagymát vásárolta. 2 csomag volt, a tetejéből ragu és rizottó készült, a végekből pedig ez a leves. Nem dicsérem, majd megteszi az, aki megfőzi!:)

Hozzávalók

45-50 dkg tisztított spárgavég
1 l húsleves
3-5 újhagyma (mérettől függően)
2 evőkanál olívaolaj

bors
1 csapott mokkáskanál cukor
1 teáskanálnyi tokaji kakukkfüves borecet

2 kemény tojás
1/2 csokor petrezselyemzöld
2-3 szem pirított dió

bors

Nagyobb tepsibe rakjuk a spárgadarabokat és az újhagymát. Meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk, összerázzuk, és 35-40 perc alatt 180-200 fokos sütőben megsütjük. Közben néhányszor megrázzuk a tepsit, hogy mindenhol egyformán süljenek a zöldségek. Amikor kész, langyosra hűtjük.
Turmixgépbe öntünk fél liter langyos húslevest, hozzáadjuk a sült zöldségeket, alaposan összeturmixoljuk. Lábosba öntjük, hozzátesszük a maradék húslevest, a cukrot, a borecetet, és felforraljuk. Szűrőn átpasszírozzuk.

Petrezselymes-diós tojással tálaljuk, amelyhez a főtt tojásokat villával összetörjük, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és diót; sóval és borssal ízesítjük.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Ecetesen még nem ettem spárgát, de biztos nagyon finom

Judit írta...

Kedves Kata! A spárgavég az a spárga letört fás része? Mert én azt még soha nem használtam fel, viszont most rengeteg van, nem szívesen dobnám ki:)
Egyszerűen azt is megtisztítom és felhasználom?
Köszi előre is!
Judit

Kata írta...

Szia Judit!
Igen, pont arra gondoltam:) azokat késsel szépen meghámozom (nem mondom, hogy nem babramunka...), és a mélyhűtőben gyűjtögetem, nejlonzacskóban. Azután ha kedvem van hozzá, akkor levest főzök belőle!

Judit írta...

Szia Kata,
Nagyon köszönöm a gyors választ! Neki is látok:)
Judit

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin