2011. július 31.

Magos bundában sült pontyfilé besameles zöldségkörettel


Nagyon finom ebédünk volt ma, írhatnám, hogy megnyaltuk mind a 10 ujjunkat evés után, mielőtt megittunk egy pohár könnyű, finom, chardonnay-t:)

Hozzávalók 2 személyre

a halhoz:

40 dkg bőrös pontyfilé
kevés citromlé

frissen őrölt bors

1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál lenmag
1 evőkanál szezámmag
2-3 evőkanál olaj a sütéshez

a körethez:

2 karcsú cukkini (kb. 40 dkg)
2 hosszúkás, vékony krumpli
1 piros színű zöldpaprika
só, bors, kakukkfű

kb. 3 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt
kb. 4 dl tej
só, bors, szerecsendió
1 marék összevágott (száraz) aszalt paradicsom
kb. 15 dkg reszelt sajt
1 tojás

zsiradék a sütőforma kikenéséhez

Először előkészítettem a halat, hogy legyen ideje állni egy kicsit. A filéket (2 db volt) kettévágtam, a húsos részükön sűrűn beirdaltam őket; sóztam, borsoztam, és meglocsoltam citromlével.

A körethez a krumplit megtisztítottam, a paprikát és a cukkinit megmostam. A krumplit egészen vékonyra gyalultam, a többit kicsit vastagabbra, azok kb. 3-4 mm-es szeletek voltak. 30 cm átmérőjű (pizzasütő) formát kicsit kizsíroztam, és sugár irányban kiraktam a zöldségekkel úgy, hogy kívülre került a paprika, beljebb a krumpli, középre pedig a cukkiniszeletek. Megsóztam, megszórtam frissen őrölt borssal és kakukkfűvel. Aláöntöttem kevés - 2-3 evőkanálnyi - vizet, és fóliával lazán befedve 160 fokos, légkeveréses sütőbe tettem puhítani.
Közben laza besamelmártást készítettem: a vajat megolvasztottam, a lisztet habzásig kevertem benne, majd ráöntöttem a meleg tejet, beleszórtam a paradicsomdarabokat. Fűszerekkel ízesítettem, kavargattam, majd amikor kicsit sűrűsödni kezdett, beleszórtam a sajtot, és megolvasztottam benne. Amikor elolvadt a sajt, félretettem pár percre hűlni, majd gyors mozdulatokkal belekavartam 1 tojást.
A sütőből kivettem a félig párolt zöldségeket, és a tetejére öntöttem a besamelt, majd visszatettem az immár 200 fokra feltekert sütőbe, és kb. még 20 percet sütöttem.

Közben összekevertem a morzsát és a magokat, belemártottam a halszeleteket, és serpenyőben kevés olajon mindkét oldalukat szép pirosra sütöttem.
Ekkorra készen volt a sütőben a köret, lehetett ebédelni!

Lehet, hogy a leírás alapján kicsit bonyolultnak tűnhet, de valójában kicsit több, mint 1 óra alatt készen is volt. Jól szerveztem, amíg az egyik dologgal manuálisan foglalkoztam, a másik éppen állt vagy sütőben volt:)


5 megjegyzés:

Éva írta...

Valóban nagyon finom ebédetek volt! Igen guszta !

Kata írta...

Éva, de gyors voltál:)) szerintem is guszta és finom is volt, a férjem is ezt mondta.

Bianka írta...

Tényleg nagyon finom lehetett

trinity írta...

Ez amellett, hogy isteni, még nagyon egészséges is!
De szívesen megkóstolnám az indiai húsgombócokat is- vittem a receptet! Köszi!

Kata írta...

Trinity, tényleg egészséges is, de mi annyira szeretjük a halat, hogy tudnánk naponta is azt enni.
De azért a húsgombóc is nagyon jó volt, az indiai ízekre is kellőképpen rákattantunk tavaly:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin