Minden évben április elején készítek egy (kávés) tortát édesanyám születésnapjára. Ez lett az idei, szokás szerint sikerült jól választani, finom lett. Most egybeesett az alkalom a húsvéttal, így sokan együtt ünnepeltünk vele, hamar el is fogyott a sütemény.
A receptötletet egy régi újságban találtam, tetszett az ízösszeállítás, de az arányok nem, és voltak benne pontatlanságok is, ezért alaposan átalakult a végére. A díszítés most ilyenre sikerült, még mindig tanulnom kellene ezt a műfajt...
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortához
a piskótához:
5 tojás
15 dkg porcukor
12 dkg liszt
3 dkg sötét kakaópor
5 evőkanál olaj
5 evőkanál víz
csipet só
a krémhez:
50 dkg mascarpone
5 evőkanál tejszínes krémlikőr
4 zselatinlap
8 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliás cukor
csipet só
3 dl habtejszín
a lapok locsolásához:
3 evőkanál tejszínes krémlikőr
1 púpozott teáskanál instant kávé 1/2 dl vízben feloldva
a díszítéshez:
3-4 dkg mandulapehely
1 dl habtejszín
1/2 tasak habfixáló
kevés porcukor és vaníliás cukor
1 teáskanál csokimáz
1 evőkanál maradék tortakrém
pici mentalevelek
Először megsütjük a piskótát. A lisztet kisebb tálban összekeverjük a kakaóporral, a sóval és a sütőporral. A tojásokat a porcukorral habosra verjük, majd tovább verve hozzáöntjük evőkanalanként az olajat és a vizet. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztes keveréket, majd az alján papírral kibélelt tortaformába öntjük. 180 fokra melegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Akkor van készen, amikor kicsit megnyomva a tetejét szilárdnak tűnik. Rácsra téve kihűtjük.
A krémhez a mascarponét a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a likőrrel elkeverjük. A zselatinlapot vízbe áztatjuk. 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk. A maradék tejszínt kis lábosba öntjük, beletesszük a kinyomkodott zselatint, és folyamatosan keverve csak addig melegítjük, míg a zselatin fel nem oldódik. Ekkor az egészet a kész habba öntjük és összekeverjük. Végül elvegyítjük a mascarponés krémet a tejszínhabbal.
A likőrt összekeverjük a kávéval.
Összeállítjuk a tortát. A piskótát három egyforma lapba vágjuk, az alsó lapot meglocsoljuk a likőrös kávé felével, megkenjük a krém bő harmadával. Rátesszük a második lapot, azt is meglocsoljuk és megkenjük. Rátesszük a felső lapot. Egy evőkanálnyit félreteszünk a krémből, a többivel megkenjük a torta tetejét és az oldalát.
A torta oldalára nyomkodjuk a mandulát. A tejszínt nagyon kemény habbá verjük a habfixálóval és a cukrokkal, a habfixáló csomagolásán lévő utasítás szerint, majd habzsákból rózsákat nyomunk a torta tetejére. A maradék krémet kevés csokimázzal (vagy instant kakaóval) összekeverjük, ebből picike rózsákat nyomunk a habrózsák közé. Végül apró mentalevelekkel díszítjük a tortát.
10 megjegyzés:
Woo-hoo, ide vele!!
Csodás! :) Én is nagy kávés-süti rajongó vagyok. Nagyon guszta, biztosan isteni volt!
Hmmmmmmmmmmm, ez igen! Imádom a kávés sütiket, tortákat!
Utólag is boldogat anyukádnak :-)
Nagyon klassz, vittem a receptet, mert én is imádom a kávés sütiket, dacára hogy kávét viszont soha nem iszom:-))))
Isteni lehetett! Külsőre is gyönyörű, kár, hogy nálunk csak én szeretem a kávésat, bár lehet mást is helyette! :))
Szerintem semmi baj nincs a díszítéssel, sőt, gyönyörű lett! Az íze pedig biztosan nagyon finomságos! Utólag is sok boldog szülinapot anyukádnak, erőben, egészségben! :)
Nagyon szuper ez a torta!:) Díszítés is nagyon kedves:)
Húú, nagyon jól néz ki:)
Nagyon guszta!! =)
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, anyukámnak is átadtam az üdvözletet.
Barbi, szerintem ha kihagyod a locsolásból a kávét, akkor is megállja a helyét.
Megjegyzés küldése