Ez a recept is a márciusi Kifőztükben jelent meg. Az étel nagyon-nagyon finom, az összes ujjunkat megnyaltuk utána:))
Hozzávalók 4-5 személyre
70 dkg marhahús (hátszín, comb vagy nyaktarja)
70 dkg vöröshagyma
1 zöldpaprika
2 dl Taschner cabernet sauvignon http://taschnervin.hu/hu/boraink/reszletek/19_cabernet_sauvignon/
4-5 evőkanál olaj
3 babérlevél
3 szem borókabogyó
2 dl tejföl
só
frissen őrölt bors
A húst megmossuk, és másfél centiméter vastag
szeletekre vágjuk. A vöröshagymát meg a zöldpaprikát megtisztítjuk, és kockára
vágjuk. Kuktaedényben 2 evőkanál olajat forrósítunk, és 2-3 perc alatt – több
menetben - átpirítjuk a hússzeletek mindkét oldalát; kiszedjük tányérra,
sózzuk, borsozzuk. A többi olajat is az edénybe öntjük, beletesszük a hagymát meg
a paprikát, és addig pirítjuk, míg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor szórunk bele
sót (kicsit több kell, mint más ételbe, mert a sok hagyma édessé teszi),
tekerünk rá bővebben borsot, fűszerezzük még babérlevéllel és borókabogyóval.
Belehelyezzük a hússzeleteket, hozzáöntjük a bort, és lezárjuk a kuktát. Amikor
az edényben a megfelelő nyomás kialakul, onnantól kezdve 25-30 percig főzzük,
majd megvárjuk, míg a fedelét le tudjuk venni.
Ha megpuhult a hús, tányérra tesszük, kihalásszuk a
babérlevelet, és a tejföllel együtt turmixoljuk a hagymás elegyet. Kóstoljuk
meg, és ha szükséges, ízesítsük sóval és borssal. Tegyük vissza a hússzeleteket
a szaftba, és pár perc alatt forraljuk össze.
Krumplipürével tálaljuk, petrezselyemzölddel
díszítjük.
Tipp: ha nincs kuktánk, sima főzőedényben is
megfőzhetjük az ételt, ebben az esetben természetesen a főzés ideje jócskán
megnő.
2 megjegyzés:
Olvastam a receptet, nem csodálom, hogy isteni volt...:o)
Nekem is tetsző!!!!
Megjegyzés küldése