2012. július 22.

Nyárias töltött keltekercs




Az egyik kedvenc nyári ételem, minden évben ezzel indul nálunk az újkelkáposzta-szezon. Ehhez friss, laza kelkáposztafej szükséges, aminek még nincs markáns, erős íze. 
A recept a júliusi Kifőztükben jelent meg, ott a tekerésről fázisképek is vannak; a magazin ingyen letölthető innen.

70-80 dkg-os kelkáposzta
50 dkg darált sertéshús (ne legyen túl száraz, lapocka vagy dagadó jó bele igazán)
6-7 dl paradicsomlé
6 dkg rizs
1 tojás
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény (elhagyható, de nagyon finom lesz tőle:) helyette csipet normál őrölt köményt tehetünk bele
1 teáskanál morzsolt majotánna + 2 szál friss
csípős paprika (ízlés szerint)
kevés cukor
õrölt bors
olaj

A káposztafejről leválasztunk 12-14 nagyobb, egészséges levelet, levágjuk róluk a vastag eret.  Forró, enyhén sós, vízben 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk a leveleket, kivesszük és félretesszük.
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a megmosott, lecsöpögtetett rizst, és ráöntünk a rizs térfogatával egyenlő mennyiségű vizet. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük, és kis lángon addig pároljuk, amíg a rizs a folyadékot be nem szívja. Langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a darált húst, a tojást, a zúzott fokhagymát, sót és borsot, a római köményt, a majoránnát, és jól összedolgozzuk. A káposztalevelekre egyenként ráhalmozzuk a tölteléket, az egyik oldalát ráhajtjuk, felgöngyöljük, a másik oldalát az ujjunkkal benyomkodjuk. A tekercseket kicsit kiolajozott sütőtálban egymás mellé fektetjük. 6 dl paradicsomlevet sóval, borssal, kevés cukorral meg apróra vágott csípős paprikával ízesítjük, és a tekercsekre öntjük, mellétesszük a friss majoránnaágat is. Csak a teteje látsszon ki a roládoknak a léből, ha kevés lenne a paradicsomlé, akkor pótoljuk, vagy öntsünk hozzá kevés vizet. A tálat lefedjük alufóliával, és 190-200  fokos sütõben 20-25 percig pároljuk. Levesszük a fóliát, és a sütõbe visszatéve kissé besűrítjük a levét.
Fõtt burgonyával vagy friss kenyérrel kínáljuk.

Tipp: a maradék káposztából készíthetünk pl. frankfurti levest.



1 megjegyzés:

Roza írta...

Biztosan finom. Még nem ettem paradicsomos kelkáposztát, de ami késik, nem múlik:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin