2012. augusztus 31.

Tonhalas pizza




Valamelyik nap sütöttem ilyen pizzát, linkelni akartam a blogon lévő bejegyzésre, és legnagyobb meglepetésemre nem találtam. Pedig pont 2 éve jelent meg a Kifőztük magazinban; most pótolom!

A tészta a jól bevált, vékony, ropogós pizzaalap. A megadott mennyiségből 2 db 30 cm átmérőjű pizza lesz, vagy kicsivel vastagabb  lesz, ha gáztepsiben sütjük.

Hozzávalók 2 pizzához:

a pizzatésztához:

30 dkg BL 80 kenyérliszt
2 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál cukor
175 ml langyos víz
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só
szárított oregánó és bazsalikom

a pizzaszószhoz:

1 kis doboz sűrített paradicsom
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál olaj
csipet cukor
oregánó
1-2 babérlevél

a feltéthez:

1 nagyobb tonhalkonzerv
1 egész citrom
friss bazsalikomlevelek (elhagyható)
10 dkg reszelt sajt

Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, a többi fűszert és az élesztőt. Dagasztógéppel alaposan összedolgozzuk, közben hozzáöntjük az olajat is; elég puha, de jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Elképzelhető, hogy a liszt minőségtől függően kevés liszt vagy víz kellhet még bele. Ha kész, gombócot formálunk belőle és letakarjuk.

A szószhoz az olajat felforrósítjuk, a hagymát megfuttatjuk rajta, beletesszük a paradicsompürét, és az üres dobozzal kimérve, dupla annyi vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a fűszereket, ízlés szerint cukrot rakunk hozzá, és közepes tűzön, néha megkeverve, kissé besűrítjük.

A feltéthez a citromot megsikáljuk, félbevágjuk. Az egyik felét héjastól nagyon vékonyra szeleteljük, elnegyedeljük.

A tésztát lazán átgyúrjuk, kettéosztjuk, kb. 30 cm átmérőjűvé nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük, szósszal vékonyan megkenjük, elosztjuk rajtuk a halat, a citromszeleteket és a bazsalikomot. A halat a maradék citrom levével meglocsoljuk, reszelt sajtot szórunk a tetejére.
Előmelegített 250 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha gáztepsiben sütjük, kicsivel több a sütés ideje.

Tipp: 250 fok híján süssük a legmagasabb hőmérsékleten, és ha tudjuk, akkor kapcsoljunk a sütőben alsó sütési fokozatot. Ilyenkor természetesen néhány perccel tovább tart pirosra sütni a pizzát.



2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nagyokat nyeltem, gyönyörűséges lett a pizza.

Baloghné Kele Judit írta...

Az egyik kedvencem!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin