2012. november 26.

Mázas-meggyes kalács

Nem először készült, legalább harmadjára, ha jól emlékszem; és most is csak ez a negyed rész maradt  a fotózáshoz. Ez azért jelent valamit, ugye?;) 

Limaránál találtam a receptet, de történtek kisebb változtatások. Azt írom le, ahogy nekem a legjobban bevált. Főleg a meggyes töltelék mennyiségét változtattam meg, mert én házi befőttet használok hozzá, amiben bőven több van egy üvegben, mint a boltiban, és sose fért az összes meggy meg a szósz a vágatokba.



Hozzávalók nálam 28 cm-es tortaformához:

a tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
5 dkg Graham-liszt
5 dkg kristálycukor
1 kávéskanál só
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
2,5 dkg friss élesztő
1,5-2 dl langyos tej

a meggyes töltelékhez:
20 dkg meggybefőtt (leve nélkül)
1 púpozott teáskanál cukor
1 dl meggybefőttlé
1 csapott kávéskanál fahéj
2 teáskanál kukoricakeményítő

a kenéshez:
1/2 tojás felverve

a citromos mázhoz:
2 evőkanál porcukor
kb. 1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé

1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Kimérjük a liszteket, hozzátesszük az élesztőt, a cukrot, a sót, a tojássárgát, a vajat és a vaníliát. Puha, de nem ragadós kelt tésztát dagasztunk annyi tej hozzáadásával, amennyi szükséges. Letakarva duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A befőttlébe keverjük kézi habverővel a cukrot, a fahéjat és a keményítőt. Felforraljuk és besűrítjük, majd belevegyítjük a meggyet. Félretesszük hűlni.

A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, kör alakúra nyújtjuk, és kivajazott tortaformába (vagy egy sütőpapíros tepsire helyezett állítható tortakarikába) nyomkodjuk. Letakarva 30 percet kelesztjük. Amikor letelt az idő, fakanál nyelével két körben mélyedést készítünk a tésztába. A mélyedéseket megtöltjük a töltelékkel; ha marad belőle, azt félretesszük. A tetejét megkenjük tojással, és 180 fokos légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. 10-15 perc sütés után a tetejét letakarjuk.
A sütési idő letelte után még rátesszük a maradék meggyet, a tésztára pedig rákenjük a mázat. Ez utóbbit ugyan másnapra beszívja - nem is látszik a képen -, de az íze benne marad:)

Rácsra téve hagyjuk (legalább langyosra) hűlni;)



1 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon guszta, mentem is a receptet! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin