2013. április 16.

Citromos édesburgonya köret és húsgolyók

Napok óta készülök erre az ételre, amit Dalla Cucina oldalon találtam. A körethez való két batátát aznap vásároltuk hirtelen ötlettől vezérelve, amikor Mamma közzétette a bejegyzést, így kétségem sem fért ahhoz, hogy nem véletlen az egybeesés;) Főleg az édesburgonya-köret izgatott, de akkor már valamilyen hús is kellett hozzá, miért is ne lehetett volna gombóc? Arról egyébként nem is készült fotó, de gondolom, el tudja mindenki képzelni...
A körethez csak egy citromot tettem, és hogy kevesebb munka legyen vele, mindjárt indulásként bedugtam a sütőbe. Valamint miután megint mélyhűtő-kihasználási projekt van, onnan vettem ki egy csomag sertéshúst, ebből lettek a húsgolyók, és természetesen csili is került bele, mert úgy szeretejük. Szerintem nem volt rossz, de lehet, hogy marhahússal még finomabb lett volna...



Íme akkor az étel az én átiratomban:

Hozzávalók 3-4 személyre:


a húsgombóchoz:
50 dkg darált sertéshús
1 tojás
1 evőkanálnyi finomra darált dió
1 csapott teáskanál csilipehely

frissen őrölt bors

a mártáshoz:
1 evőkanál kacsazsír
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 babérlevél
néhány szál petrezselyemzöld

a citromos édesburgonyához:
2 közepes édesburgonya (45 dkg)
1 nagyobb kezeletlen héjú citrom
1 evőkanál xilit vagy cukor
1/2 dl száraz fehérbor

frissen őrölt bors
2 evőkanál kapribogyó

Az édesburgonyát meghámozzuk és vastagabb szeletekre vágjuk. A citromot megmossuk és vékonyra szeleteljük. Hőálló edényt kicsit kizsírozunk, a burgonya- és citromszeleteket felváltva belepakoljuk; a batátát közben sózzuk, borsozzuk, és kapribogyót is szórunk rá. 1 dl vízben feloldjuk a cukrot, és a borral együtt az edénybe öntjük. Lefedjük, és légkeveréses 200 fokra melegített sütőben addig pároljuk, míg a krumpli meg nem puhul, ez 25-30 perc. Akkor levesszük az edény fedelét, és még 10-15 percig sütjük, míg a teteje kissé meg nem pirul és a lé kicsit be nem sűrűsödik.

Közben összekeverjük a húst a többi hozzávalóval, és kis méretű gombócokat formázunk belőle.
Egy szélesebb serpenyőben a forró zsíron körbesütjük őket,  majd tányérra szedjük. A serpenyőben először megpirítjuk az apróra vágott vörös-, majd a fokhagymát is. Mellészedjük a gombócokat, a babérlevelet, beleöntjük a bort, majd amikor az kissé elforrt, kevés vizet hozzátéve lefedjük az edényt, és a húst készre pároljuk. A végén belekeverjük a finomra aprított petrezselymet.

Ebédidő alatt sütött a nap ezerrel, illett hozzá a narancssárga, savanykás szirupos batátát a kissé csípős húsgombóccal eszegetni:) Mamma, köszi!:)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin