2016. június 12.

Nagyi titka piknikzsemlék

Némi tanakodás után döntöttem úgy, hogy részt veszek a Nagyi titka receptversenyén. Az oka nagyon egyszerű: a téma kedvemre való – piknikre, kirándulásra való finomságokat kellett készíteni, valamint – nem tagadom – a verseny fődíja is csábító. És nem utolsósorban nagyon régen nem mérettettem meg magamat, most itt van az alkalom.

Mindenféleképpen abban gondolkoztam a tervezéskor, hogy egy sós-édes párt készítek, miután leginkább sós ennivalóval szeretünk jóllakni, és édessel fejezzük be szívesen az étkezést. Egyik kedvencünk a gyros, annak az ízeit próbáltam beleálmodni az "első fogásba". Most érik a felénk a ropogós, fekete cseresznye, ami remekül passzol a dióhoz, ezért a "desszerthez" mellettük döntöttem. 8 süteményt készítettem összesen, amit megsüthetünk egy erre a célra alkalmas mini kenyérformában, de ennek hiányában sütőpapírral bélelt tepsire is sorakoztathatjuk. Biztatok mindenkit, próbálja ki bátran, a kóstolók egyértelműen pozitívan nyilatkoztak mindkettőről.



Hozzávalók

a zsemlék tésztájához:
40 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
2 dkg friss élesztő
2 csapott teáskanál cukor
250 ml joghurt és langyos víz keveréke
1 tojássárgája
40 ml folyékony kókuszzsír
2 kávéskanál só
a 4 db gyros-os zsemle töltelékéhez:
10-12 dkg csirkemellfilé darálva
1 evőkanálnyi aprított vöröshagyma
1 közepes fürtös uborka
1 csapott evőkanálnyi gyros fűszerkeverék
néhány friss oregánólevél
2-3 evőkanál görög joghurt
tört csilipaprika

őrölt bors
a 4 db diós-cseresznyés zsemle töltelékéhez:
10 dkg darált dió
1 púpozott evőkanál nyírfacukor
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 pici csipet só
továbbá:
15 szem cseresznye
a tetejére:
felvert tojás
2 evőkanálnyi durvára tört dióbél



Az élesztőt a cukorral elkevert folyadékban felfuttatjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadva a tésztát kidagasztjuk. Cipóvá formázva, kevés liszttel megszórva, letakarva 30-40 percet kelesztjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket. Az uborkát alaposan megmossuk, kettévágjuk, a magját eltávolítjuk, Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, picit sózzuk, félretesszük. Kevés olajon a húst és a hagymát megpirítjuk, ízesítjük sóval, borssal, csilivel és fűszerkeverékkel. Amikor kihűlt, elkeverjük a joghurttal, a kinyomkodott uborkával és a tépkedett oregánóval.
Az édes töltelékhez a cseresznyét kimagozzuk, feldaraboljuk. A diót fél dl vízzel, a szegfűszeggel, a nyírfacukorral és a sóval összefőzzük, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát 8 részre osztjuk, és kb. 10 x 25 cm-es téglalapokká nyújtjuk. 4 db-ot megkenünk a húsos töltelékkel, feltekerjük mindegyiket úgy, hogy a vége a zsemle alján legyen, majd a formába vagy a tepsire tesszük, A maradék tésztalapokat a diótöltelékkel töltjük, a cseresznyét eloszlatjuk a tetejükön, majd szintén feltekerjük, és tepsibe tesszük. Fél órát letakarva pihentetjük, közben a sütőt légkeveréses 180 fokra melegítjük. 
A sós süteményeket meghintjük kevés liszttel, az édeseket megkenjük felvert tojással és megszórjuk dióval. 25-35 perc alatt megsütjük.







2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ilyen sorrendben jöhetne is, nagyon-nagyon jól hangzik mindkét recept! :)

Kata írta...

Köszi! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin