2016. július 1.

Édes zsömle

Szintén a májusi Kifőztük magazinban jelent meg, valamint ez is a Cookori által forgalmazott mini kenyérformában készült. És nem utolsósorban ez is nagyon finom volt :)



Hozzávalók 8 db-hoz
20 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg finomliszt
1 dkg búzasikér (elhagyható)
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 csipet kristálycukor
3 dkg (nyírfa)cukor
1 kávéskanál só
5 dkg folyékony vaj
5 dkg aszalt gyümölcs (ha szükséges, darabolva)
a forma kenéséhez:
kevés olvasztott vaj
a tetejére:
felvert tojás
mandulalapok

A kristálycukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet elvegyítjük a sikérrel, a sóval, a (nyírfa)cukorral, hozzáadjuk az élesztős tejet és a vajat, majd alaposan kidagasztjuk. A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük. Közben az aszalványt – ha szükséges – kevés forró vízbe téve kissé megpuhítjuk, lecsöpögtetjük. 
A tésztát két részre osztjuk, egyenként 30 cm széles téglalappá nyújtjuk, a gyümölccsel megszórjuk, és szorosan feltekerjük. 4-4 felé vágjuk, majd a zsiradékkal kikent formába téve további 30 percig pihentetjük. Megkenjük tojással, megszórjuk mandulával. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin