2009. szeptember 15.

Áfonyás muffin



Mostanában nem készült sok muffin a konyhámban - 2 héttel ezelőttig. Akkor próbáltam ki ugyanis Trinity szedres muffinját, először körtével. Véletlenül maradt harmadnapra 1 szem, ugyanolyan finom volt, mint előzőleg. Ettől nagyon vidám lettem, és most vasárnap is készült egy tepsinyi, de most áfonyával. Na ettől teljesen szerelembe estem...

Kis kitérőt tennék viszont áfonya ügyben. Eddig azt hittem, ismerem a gyümölcsöket. Az áfonyát nyers állapotában a piacon találtam egy idős néninél, szerintem teljesen korrekt árban, hirtelen megörültem neki, vettem is mindjárt egy nagy dobozzal. Itthon megkóstoltam, vártam a nagy durranást, de az elmaradt... Tulajdonképpen semmi különös íze nem volt. Elkezdtem keresgélni a neten, de semmi információt nem találtam nyers áfonya témában. Arra a következtetésre jutottam így magamtól, hogy még nincs megérve. Ezért azt csináltam, hogy 25 dekányit megszórtam 3 dekányi cukorral, és óvatosan éppen csak megrottyantottam, majd hagytam állni kb. 1 órát, attól kicsit puhább és ízesebb lett, és fincsi volt a tésztában; de azért várnám, mit mondotok ti azokról a fürtökről, amik a tányéron vannak?!

Tehát vissza a muffinhoz! Kicsit tanácstalan voltam, mert ugye ez is (általam annyira nem kedvelt) bögrés süti, ráadásul régen nem vettem kis dobozos joghurtot, így nem volt referencia-mérőeszközöm. Meg az áfonyának lett egy kis leve és azt nem akartam kiönteni, így a következő mennyiségekből született:

Hozzávalók:

350 ml liszt
1/2 csomag (7 g) sütőpor
csipet só
150 ml cukor + 3 dkg az áfonyához
140 ml olaj (ennyi volt a flakonban...)
2 tojás
150 ml joghurt
25 dkg áfonya

a citrommázhoz:

1 kisebb ek citromlé
4 ek porcukor

A lisztet összekevertem a sütőporral és a sóval. Egy másik tálban a tojást kevertem össze a cukorral, az olajjal és a joghurttal és az áfonya levével, majd a 2 tál tartalmát vegyítettem, beleraktam az áfonyát, beleosztottam a muffin tepsi mélyedéseibe.
Előmelegített légkeveréses 175 fokos sütőben sütöttem, nekem több idő kellett, kb. 28 perc alatt sült meg mindkét töltelékkel.

Amíg sült, összekevertem a citromlét a porcukorral, és amikor kivettem a tepsit a sütőből, még forrón meglocsoltam a sütiket a mázzal, amit Trinityhez hasonlóan egy kis zacskóból varázsolt alkalmatossággal tettem meg.

Remélem, látszik a fenti fényképen, hogy mennyire könnyű a tésztája; és nagyon-nagyon finom!

8 megjegyzés:

Lekvároskukta írta...

Szia!
Lehet, hogy tévedek, de nagyon úgy néz ki, mint a josta.

Chef Viki írta...

Látszik - hogy mennyire szuper a tésztája :-)

Szerintem nem josta. Az szemekben terem, mint a málna és a szeder, nem?

Amikor én vettem a piacon, egész-egész apró szemű áfonya volt, a sajttortámnál látszik. Bár az kifejezetten erdei áfonya volt...

Bögrés sütikhez én a kenyérsütő gép mérőpoharát szoktam használni: szabvány 2 dl, nagyon szeretem!

Lekvároskukta írta...

Viki, úgy tudom, fürtökben terem a josta. Nagyon hasonlít rá.

Kata írta...

Köszi lányok, hogy segytetek rejtvényt fejteni:)
Igen, van fürtös jostában is és áfonyában is, csak egyik kép sem hasonlít az enyémre.
Csak tényleg kíváncsi lennék, de hátha valaki megmondja a tutit...

Viki, Trin kifejezetten joghurtos poharat írt, én azt gondoltam, hogy olyan 150-175 ml-es lehet egy normális - merthogy már van ugye rendkívül gazdaságos 100 ml-es is...

t3v, az okostojas írta...

én először fekete berkenyére tippeltem:
http://www.edisonsoft.sk/uploaded_images/Aronia_melanocarpa_fruit-788915.jpg
de tőlem akár bodza is lehetne :)

Kata írta...

T3v, a berkenyére is tényleg hasonlít, de az alján nem volt olyan nagy behorpadása emlékeim szerint. Bodzához képest viszont kicsit nagynak tűntek a szemek:)))
(Nem gondoltam, hogy az idén még valaki jön rejtvényt fejteni:))

t3v, az okostojas írta...

annyi biztos, hogy nem áfonya :) és én csak áfonyás sütit kerestem a gasztrokeresőn :)

Kata írta...

Hát így utólag, néhány száz fényképre rákeresve én is erre a következtetésre hajlok:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin