Gyors és könnyű, ráadásul finom kategória! Ugyanis maga a gomba annyira jó ízű, hogy egy szimpla sózáson kívül semmi fűszerezést nem igényel. Ráadásul olcsó is, mert 350 Ft-ért vettem egy csomag gombát a piacon - nem mértem meg, olyan fél kg körül saccolom így utólag -, és hárman jóllaktunk belőle.
Hozzávalók:
kb. 50-60 dkg őzlábgomba
só
liszt, tojás, (házi) zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez
a körethez 2,5 dl rizsből párolt rizs
Először a köretet készítettem fel a már egyszer leírt módon, most borsó nem került bele. Így mire elkészült a gomba, kényelmesen megfőtt a rizs is.
A gombákból a szárakat óvatosan kitörtem. A kalapjuk tetejét a folyóvíz alatt kissé kézzel dörzsölve megtisztítottam, a spórás részt éppen csak egy pillanat alatt leöblítettem, egy szitás kosárba tettem lecsöpögni őket. A nagyobb kalapokat kettévágtam, mindkét oldalukon kissé besóztam.
Lisztbe mártottam, majd tojásba, végül zsemlemorzsába hempergettem klasszikus módon, bő olajban közepes lángon megsütöttem.
Amíg sült, gyors tartár-féle mártást készítettem, gasztrobloggerhez méltatlan módon bolti majonézből, viszont 3 perc alatt készen volt:) 1,5 dl tejfölhöz tettem 1 bő teáskanálnyi mustárt, kicsi sót, fehér borsot, pár csepp édesítőfolyadékot, 1 mokkáskanálnyi friss citromlevet és kevesebb, mint 1 decinyi majonézt. Ezt összekevertem, megkóstoltam, és ha elég benne a só, valamint érződik kicsit a citrom is benne, akkor jónak szoktam nyilvánítani.
Irtó finom!
Hozzávalók:
kb. 50-60 dkg őzlábgomba
só
liszt, tojás, (házi) zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez
a körethez 2,5 dl rizsből párolt rizs
Először a köretet készítettem fel a már egyszer leírt módon, most borsó nem került bele. Így mire elkészült a gomba, kényelmesen megfőtt a rizs is.
A gombákból a szárakat óvatosan kitörtem. A kalapjuk tetejét a folyóvíz alatt kissé kézzel dörzsölve megtisztítottam, a spórás részt éppen csak egy pillanat alatt leöblítettem, egy szitás kosárba tettem lecsöpögni őket. A nagyobb kalapokat kettévágtam, mindkét oldalukon kissé besóztam.
Lisztbe mártottam, majd tojásba, végül zsemlemorzsába hempergettem klasszikus módon, bő olajban közepes lángon megsütöttem.
Amíg sült, gyors tartár-féle mártást készítettem, gasztrobloggerhez méltatlan módon bolti majonézből, viszont 3 perc alatt készen volt:) 1,5 dl tejfölhöz tettem 1 bő teáskanálnyi mustárt, kicsi sót, fehér borsot, pár csepp édesítőfolyadékot, 1 mokkáskanálnyi friss citromlevet és kevesebb, mint 1 decinyi majonézt. Ezt összekevertem, megkóstoltam, és ha elég benne a só, valamint érződik kicsit a citrom is benne, akkor jónak szoktam nyilvánítani.
Irtó finom!
A kép Wikipédiáról van, ott található róla ismertető is.
11 megjegyzés:
És én még sosem ettem őzlábgombát-pedig ezt most már megkóstolnám...Mondjuk volt egy kis gomba-fóbiám, de kezdem kinőni:))
Ezt nagyon szeretem, néha szoktam pácolni is egy kis fokhagymával. Isteni!
Gyerekkorom óta nem ettem.Apu,amikor a határban dolgozott,nyáron mindig gyüjtött őzlábgombát.Anyu kirántotta,de csinált belőle fasírtot is.Nagyon finom.
Hát, tarts ki a helynél, ahol vetted, mert igen jutányos ára volt. Én 1800-2000-ért láttam kilóját. Mi csak kilépünk a kertkapun, és a házunkkal szemben van egy gombatelep:-)
Hú, gombák közül a legkedvencebbem! Messze veri nálam a vargányát is, a rókagombát is. A legfinomabb rántott gombafinomság! :)
Mi szoktuk szedni, külön élvezet. A múlt héten egyik nap ettünk, hazafelé a párom szedte, megállt egy erdő mellett, berobogott, majd 12 perc eltelvén volt nála 5 szép nagy fej őzláb gomba... :)
(Nálam is van a blogon.)
Hűha, még sosem ettem őzlábgombát! Szívesen megkóstolnám, nagyon szeretem a gombát.
A "tartárt" én is így csinálom :-))
Melyiknél vetted a gombát?
Jaj, de imádom!!!! Szó szerint betegre tudom enni magam belöle! Nálunk nem kapni, de a szomszédaink tudnak egy helyet, ahol állítólag rengeteg nö. Tölük szoktam kapni. Szólok is nekik, hogy nézzenek körül!
Jajj, de imádom. Régen hugommal jártuk az erdöt és szedtük. Nem is tudom mikor ettem utojára. Itt felénk egyáltalán nem ismerik. Nem tudnál fénypostával küldeni egy kicsit. :-)))))
Trinity, szerintem nem bánnád meg:)
Alíz, legközelebb megpróbálom a fokhagymát, mert azt is imádjuk. Köszi az ötletet!
Belly, de jó ötlet a fasírt is!
Zsuzsi, hát így könnyű:) de igazad van, a helyet megtartom, mert én is nagyon jutányosnak találtam az árát.
És itt üzenem Vikinek, hogy a piaci csarnok végében, a gombavizsgáló bácsinál vettem! Ráadásul ez szerdán történt, így biztosan szombaton is lesz majd...
Duende, régi vágyam, hogy szedjünk gombát, de nem tudom, merre kéne menni; pedig jó lenne, kicsit irigykedem, hogy ti szoktatok. A blogodon meg majd rákeresek, köszi:)
Mian, tök jó, hogy legalább van rá forrásod. Én is meglepődtem, mert évekkel ezelőtt ettem utoljára, és rá kellett jönnöm, hogy finomabb, mint amennyire emlékeztem rá.
Köszi, beazonosítottam! Fogom keresni :-)))
Mi tudod hol szedtünk gombát anno? A kígyósi réten! Ahogy megyünk Szabadkígyós felé, bal kéz felől, a legelőn. Ahol az a magányos ház is áll. Csiperkét és szegfűgombát találtunk rendszeresen!
Viki, azt mondják, sajnos a száraz időjárás miatt most nincs gomba, de csak lesz már egy kis eső! Akkor meg ha lesz végre némi időnk, megyünk gombászni.
Gabriella, ha kitalálják végre a teleportálást, isten bizony küldök neked...
Megjegyzés küldése