2009. szeptember 26.

Rozmaringos tarja


Ez egy Stahl ihletésű recept; nála a köretnek való körték rozmaringosak, nálunk sajnos szinte sosem találkozik itthon a tarja és a körte, ezért a húsra szoktam szórni a rozmaringot is. Az étel nagyon finom, nagyon sokszor elkészült már és mindenki szerette még eddig. Ha a hús nem valami túlkoros sertés része, akkor belefér a "gyors és könnyű" kategóriába is.

Hozzávalók:

5-6 szelet tarja, néhány kávéskanál mustár, só, bors, rozmaring, 1,5 dl száraz fehérbor, kevés liszt

A tarjaszeleteket, ha nem vékonyak, kiklopfolom. Egy nem tapadós aljú serpenyőt kevés olajjal vagy zsírral felforrósítok. Beleteszem a hússzeleteket, addig sütöm, míg barnás színük nem lesz alulról. Akkor megfordítom, 2 perc múlva leveszem a hőt kicsire, megborsozom, megsózom, kevés mustárt nyomok a tetejére, villával elkenem rajta, majd fordítok rajtuk újra egyet. Friss vagy szárított a rozmaringgal is megszórom a húsokat. Ráöntöm a bort, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára párolódik. Akkor leveszem a tetejét, a húsokra szórok egy kevés lisztet (mondjuk összesen 1 mokkáskanálnyit). Újabb fordítás következik, ha kevés a lé, akkor vízzel vagy borral pótolom még. 3-5 perc múlva készen van az omlós-illatos hús.

Sokféle körettel ettük már, szinte mindennel jó, még s sült krumpli is bejött hozzá. Tegnap a maradék felhasználás jegyében (nálunk) újfajta köret képződött, nevezetesen padlizsános rizs. Minap a rántott gomba mellé szántam padlizsánt is, de maga a gomba is elég volt, ezért az előre besózott-fűszerezett padlizsánok nagy része megmaradt. Ezeket ma kockákra vágtam, egy kis hagymás olajon megpároltam, percek alatt készen is volt. Maradék párolt rizst kevertem hozzá; teljesen vállalható, finom köret lett volna, ha a sós levének kisebb részét öntöttem volna hozzá, így kicsit sósabb lett a kelleténél... Ilyen is van:)

8 megjegyzés:

duende írta...

Ez fennséges lehet, Kata! :)
Összefutott a nyál a számban...

Chef Viki írta...

Zseniális!

Nálunk úgy mondják, ha elsózza valaki az ételt, hogy szerelmes a szakácsnő :-)

trinity írta...

Kata,
nem VKF??? A bor miatt beleillik-csak egy linket küld, ha igen....

Kata írta...

Igen, Duende, és most arra is határozottan emlékszem, hogy te is szoktál valami hasonlót főzni:)

Viki, nálunk is ezt emlegették:D

Trinity, bocs, de eddig nem voltam, küldtem neked mail-t az igaziról.

trinity írta...

Kata,
oké!!

Gyöngyi írta...

Ez nagyon finom lehetett!

Manyus írta...

Az elsózás csökken, ha nyers hámozott nagyobb hasábra vágott krumplit teszel az ételbe.

Kata írta...

Manyus, tudom, ismerem a trükköt, de szerencsére azért nem volt olyan vészes a történet:))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin