2009. szeptember 11.

Aszalás III. - Mi van, ha nem süt a nap?

Ismerősökkel beszélgettünk róla, hogy sajnos nem nagyon lesz már az idén annyira jó idő, hogy kizárólag a nap erejét használhassuk fel az aszaláshoz. És akkor szerinted hogy kéne csinálni? - hangzott el a kérdés. Akkor ott megválaszoltam, de úgy gondoltam, legyen teljes a kép itt a blogon is róla. Nem akarom osztani az észt, kizárólag a tapasztalataimat szeretném leírni.

A nyáron is történt néhányszor, hogy hirtelen rossz idő lett, én pedig éppen kitettem volna a friss aszalni valót a napra. Ekkor a sütő segített; amikor még friss volt vagy nagyobb volt még a víztartalma, akkor 4 óra légkeveréses 60 fokon segített a dolgon, ez kb. 12 óráig tartotta romlás veszélye nélkül, utána megismételtem a dolgot. Érdemes 2 tepsit betenni egyszerre, félidőben felcserélni őket, valamint egy vékonyabb pálcikával kicsit kitámasztani a sütőajtót, hogy a keletkező pára el tudjon távozni. Napközben pedig igyekezni kellett a tepsiket a legmelegebb, illetve a legszellősebb helyre tenni. Ezután általában már elég volt egy 2 órás sütőmenet is, ha szükség volt rá.
Úgy gondolom, hogy a maradék almákat-körtéket ezzel a módszerrel fogom tudni elkészíteni; az alma ugyanis annyira finom lett, hogy vetekszik a gumicukor ízével (nálunk ez mérce:)), azt pedig ugye nem kell mondani, hogy mennyivel egészségesebb! Hát ha még bűnözni támadna kedvünk, és egyik-másik végét belemártanánk egy kis étcsokiba, az lenne egy kisebb fajta mennyország:)

Tehát nálam a cél innentől - hacsak be nem üt még egy kis forróság - a sütő és a nap váltakozó felhasználása lesz, de nyilvánvalóan megpróbálom az ingyen kapott égi lehetőséget a legjobban felhasználni.
Az első így előkészített adag alma pedig bizonyított is; este pucolás, majd 4 óra sütőmenet következett. Reggel kitettem a napra - 24 fok csúcshőmérséklet - , estére egész jól megszikkadt. Még 2 napra kitettem hasonló hőmérsékletű levegőre és teljesen jó lett!

Azt viszont hozzá kell tegyem, hogy nem mindegyik alma lett egyformán finom, de ha úgyis van otthon, mindenképpen érdemes kipróbálni. A piros almából - amit az almás süti mellé tettem - nagyon finom lett, ennek elfogyta után egy zöldes fajtából korántsem lett annyira ízes, de azt majd tényleg felturbózom valamivel:)

10 megjegyzés:

Tűzpadka írta...

Meg kell mondjam, egyre jobban tetszik a blogod. nagyon jó ötleteid vannak, nálam a csúcs a fonott szűzpecsenye. Habár ezt is sokan csinálják, mégis nagyon eredeti a fűszerezése. Visszatérve az aszalásra: nagyon jónak találom a módszeredet. A váltakozó aszalással biztosan finom lesz!

Dulmina írta...

Ha pedig majd elkezdődik a fűtési szezon, akkor langyos radiátor vagy cserépkályha tetején is nagyon hatékonyan megy az aszalás (így nem plusz energia, hiszen amúgy is fűtenék). Az almának ráadásul az illata is mennyei közben! De nálam az ételízesítőnek való zöldségek is inkább ekkor szoktak sorra kerülni (így ősszel már nem annyira vizesek, és persze olcsóbbak is).

Chef Viki írta...

Haragszom magamra, hogy így "elpocsékoltam" a forró nyári napokat :-(

Özön alma, sok szilva... Csudába :-( Marad a sütő.

Kata írta...

Tűzpadka, nagyon köszönöm, örülök, hogy így látsz engem, de én is ugyanilyan szívesem látogatom a te blogodat, mióta valakinél megláttam!

Dulmina, kösz, hogy eszembe juttattad a zöldségeket, mert az nekem még kimaradt, csak lestyánt és tárkonyt szárítottam. Majd úgyis megyek hozzád "vegetát" nézni.

Viki, látod, Dulmina írta, hogy megy ez még majd odabent is! Én a helyedben azért most odacsapnék a lovak közé, azaz gyorsan elindítanék legalább egy kis almát. A szilvához pont Dulmina írta nekem, hogy kettévágva szárítja; nekünk egybe nem igazán jött össze, utána meg a szilvánk fogyott el...

trinity írta...

Kata,
a macsekok miatt nekem is a sütő marad....

Vali írta...

Kata benéznél hozzám, kíváncsiskodnék.

Gabriella írta...

Hogy te milyen szorgos vagy!!!

Névtelen írta...

I'm excited to discover this page. I want to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you saved as a favorite to check out new information in your site. I hope you don't mind, I
bookmarked Blogger: KataKonyha at Reddit so my coworkers may read it
as well. If you don't mind I would also reveal a suggestion. Getting great video marketing could well be fairly challenging. I find it most effective to talk with a a San Diego Probate Attorney. Our crew of San Diego Bankruptcy Attorneys are right here to help you with all of your legal wishes.

my blog - Probate Lawyer San Diego

Névtelen írta...

Very good info. Lucky me I found your site by chance (stumbleupon).
I've book-marked it for later!

my web blog bankruptcy attorney san diego

Névtelen írta...

It's the best time to make a few plans for the future and it's time to be happy.
I have learn this publish and if I could I want to counsel you few attention-grabbing issues or advice.
Maybe you can write subsequent articles regarding this article.
I want to learn more issues about it!

my blog post Medical School Application Consultant

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin