2009. szeptember 5.

Tejfölös-zöldséges krumplileves

Mostanában, hogy nem otthon főzök, sőt nem is csak magunknak főzök, egyszerűbb ételeket eszünk. A mai kívánság ez a leves volt; nagymamám is gyakran főzte ezt, be is sorolom a családi receptek kategóriába. Egyszerűnek is nevezném, mert gyakorlatilag egyszerre beleteszek a fazékba mindent, a végén csak be kell kicsit sűríteni. (Fénykép majd egyszer lesz...)

Hozzávalók 4 személyre:

4 közepes krumpli kockára vágva
1 zöldség vékony, rövidebb hasábokra vágva
3 répa vékony, rövidebb hasábokra vágva
fél zellergumó vékony, rövidebb hasábokra vágva
1 közepes hagyma apróra vágva
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kisebb paprika félbevágva
2 közepes paradicsom félbevágva
1-2 szál zellerzöld
1 kisebb csomó petrezselyemzöld
1 szál lestyán
só, bors

1,5 dl tejföl
a rántáshoz: 1 lapos ek. liszt, 1 ek. olaj, 1 tk. pirospaprika + a félretett fél evőkanálnyi a fenti hagymából

A hagymából elteszem a rántáshoz szánt mennyiséget, a többit az előkészített zöldségekkel együtt annyi hideg vízbe teszem fel, amennyire sűrű levest szeretnék kapni. Ha felforrt, megsózom-borsozom; lefedem, kb. 3/4-1 órát hagyom csendesen főni, míg minden éppen roppanós lesz benne.
Közben a felforrósított olajon kicsit megpirítom a hagymát, hozzáteszem a lisztet, zsemleszínűre pirítom, leveszem a tűzről, hozzákeverem a fűszerpaprikát. Pici hideg vízzel felengedem, hozzáteszem a tejfölt, egyneművé kavarom.
Ha már megfőttek a zöldségek, akkor a rántáshoz keverek némi leveslét, majd hozzáöntöm a forró leveshez; még legalább 10 percig hagyom kicsit főni, majd elzárom alatta a hőt.
Mielőtt esszük, a zöld leveleket kihalászom egy szűrőre, kanállal a levesbe nyomkodom a levét.

A 2 paradicsomot és a paprikát nálunk benne kell hagyni, mert van 2 célszemély, akik versenyt vívnak, ki találja meg hamarabb. Ha nem szeretitek, azt is a szűrőbe kell tenni és kinyomkodni, hogy az ízük benne maradjon. A paradicsomoktól kicsit savanykás lesz a leves, de ha valakinek ez nem elég, akkor lehet bele ecetet is tenni.

Egyszerű hozzávalói ellenére nagyon finom leves!

1 megjegyzés:

Anyucika írta...

Szia.Pihenés képpen meghivlak egy limonádéra,ha elfogadod,és ha lesz időd ,nézz be hozzám.Üdv

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin