2010. március 22.

Rozsos riegel


Már nagyon régen kinéztem, de mindig arrébb toltam ezt a receptet, mikor rájöttem, hogy legalább fél nap szükségeltetik az elkészítéséhez. Hozzászámolva azt, hogy öregtésztával készül, amit szintén még sosem készítettem, pedig csak szuperlatívuszokban szoktak említést tenni róla. Na most egycsapásra megvalósítottam mindkettőt; kár volt eddig halogatni! Két meleg riegel beburkolása után pihegek az ülőkén és próbálom rekonstruálni, mi és hogy történt az elmúlt 18 órában, hogy el ne felejtsem:)

A receptet Edónál találtam, aki Mohától tanulta. Nem tudtam abszolút megvalósítani az eredeti receptet, 2 okból sem; az a furcsa helyzet állt elő, hogy éppen nem volt itthon egy deka kenyérliszt sem, ezzel természetesen este, az öregtészta készítésekor szembesültem, másnap pedig nem volt kedvem elmenni a boltba. A másik ok pedig, hogy nem mertem bevállalni az abszolút teljes kiőrlésű verziót, ezért egy részét lecseréltem fehér (sima) lisztre. Egyébként próbáltam követni a leírt instrukciókat, hozzávalókat.

Hozzávalók nálam az öregtésztához (Limarától)

50 dkg finomliszt (BL-55, helyette legközelebb BL-80 kenyérliszt)
3 dl langyos víz
1 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olaj
csipet só

Ezeket este beleszórtam a robotgép tartályába, alaposan kidolgoztattam, Folpackkal letakartam, a hideg konyhában kelni hagytam. 14 óra múlva értem oda, túlkelt, beesett tésztát találtam a tálban. Lisztes kézzel gombóccá gyúrtam, 30 dkg-ot levágtam belőle a péksütimhez, a többit letakarva a hűtő aljába tettem.

Hozzávalók nálam az előtésztához:

30 dkg öregtészta
10 dkg fehérliszt (illetve BL80-as liszt)
10 dkg Graham-liszt
280 ml langyos víz
1 teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő

Abba a keverőedénybe tettem bele mindent, amiben a tésztát dagasztani készültem, fakanállal alaposan összekevertem, 45 percre letakartam, félretettem. Amikor letelt az idő, buborékos, híg állagú elegy volt a tálban.

További hozzávalók 16 riegelhez:

20 dkg finomliszt (legközelebb BL-80-as kenyérliszt)
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál burgonyapehely
1 kávéskanál sikér
3 evőkanál zabpehely
1/2 mokkáskanál őrölt kömény
3 teáskanál só
1 evőkanál ecet
3 evőkanál olaj
150 g joghurt

Ezeket az előtésztához tettem, a géppel alaposan kidagasztottam, kellett még hozzá kb. másfél evőkanál liszt, valószínűleg azért, mert nálam több a fehér liszt a tésztában. 1 órára, letakarva keleszteni tettem. Kicsit érdekes, ragacsos állapotú volt, meg is voltam ijedve, hogy valamit elrontottam. De amikor letelt a kelesztési idő, kiváló állapotú, könnyen nyújtható tészta lett belőle.

A gáztepsibe sütőpapírt tettem. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam (majdnem akkorára, mint a tepsi mérete), 16 darabra vágtam, beletettem a tepsibe őket. Az alant leírt magokat egy kis tálban összekevertem:

1 evőkanál hántolt napraforgómag
1 evőkanál zabpehely
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag

A péksütemény darabokat vízzel megspricceltem, a magkeveréket a tetejükre szórtam, az ujjaimmal kicsit belelapogattam a tészta tetejébe. Letakartam, fél órát kelni hagytam.
Közben a sütőt előmelegítettem légkeveréses 200 fokra. Mielőtt betettem a tepsit, még egyszer megspricceltem vízzel a bucikat.

25-30 perc alatt sül meg. Ízletes, puha, ráadásul még jól is néz ki!

Egy kis kiegészítés a történethez:

Reggel a kenyértartóban volt 3 zsemle: 2 riegel és 1 normál, fehér zsemle (a rozsosok felét ugyanis befagyasztottam). Én nem szoktam reggelizni, csak gyümölcsöt, kicsit később. Benézek a "reggelizőbe", a férjem eszi a riegeleket teljes lelkesedéssel. Aki ismeri, tudja, hogy ő az, aki szerint a kenyér színe fehér, enyhe morgolódásokkal szokta fogadni, ha hasonló kenyeret vásárolok a boltban. Habár aki követi a kelt tésztáimat (lásd az ugyanilyen nevű címkét a blogon), az látja, hogy a szoktatás azért megy rendesen, mert amibe lehet, belecsempészek egy kis "színt".
Úgy látszik, jól tettem, hogy nagy bátran bevállaltam ezt a péksütit, mert ez azért nagy váltás az előzőkhöz képest.
Edó, Moha, nektek is köszi, itt is, most is!

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szép

Moha írta...

Ugye,hogy függő leszel! Ez az a péksüti,amit a megrögzött barnakenyér ellenesek is simán betermelnek:))

Kata írta...

Bianka, köszi:)

Moha, igen, azt hiszem; arra gondoltam, hogy "egyesek" majd félresöprik, én meg majd eszegetem egy hétig a mélyhűtőből. De jobban örülök, hogy nem így történt!

Vali írta...

Szia!
Ezt nálunk is nagyon szívesen eszik. Bár én már kissé hozzászoktattam őket a kevert liszthez.

Kata írta...

Vali, én is szoktatom, de ez ahhoz képest nagy ugrás volt:) ennek ellenére jó volt a reakció:)

szepyke írta...

Nah, akkor én azt is elmondom, hogy a környékemen nem lehet BL80-as lisztet kapni, csak 55-ös van...
Én ezért sütök mindent sima fehérlisztből..:(

Kata írta...

Szepy, a t....ban van nálunk, nálatok is lenni kéne!

szepyke írta...

Nincs. Komolyan. Én tényleg nem tudom, hogy ki, hol szerzi be, mert én szinte soha nem kapok...

Meg is kérdezem Mohát, hogy Ő hol veszi...:(

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin