2010. április 21.

Hagymás pogácsa


A lányom nézte ki Limaránál ezt a pogácsát. Többször emlegette, hogy már megint nem jutott odáig, hogy megsüsse, ezért egyszer fogtam magamat és elkészítettem neki, magunknak és még néhány tesztszemélynek. Isteni finom volt, sütés közben az egész házban jó hagymaillat terjengett.
Kicsit változtattam a belevalókon, szerintem nem lett rossz:) A formázást pedig kicsit kényszer is szülte, mert már késő este volt, de így legalább minden egyes pogácsa hajtogatott maradt.

1 kg liszt
1,5 evőkanál só
40 dkg zsír
2 tojás
20 dkg joghurt
1 dl tej
pici cukor
5 dkg élesztő

5 dkg zsír
3 fej lilahagyma

a tetejére: 1 tojás és kevés só

A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, lefedtem és hagytam 10 percig pihenni. A 40 dkg zsírt elmorzsoltam a liszttel, beletettem a sót. Hozzátettem a joghurtot, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt, összegyúrtam. Fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem volna 2 órára, ahogy a recept szólt, de estig ottmaradt, nagyjából 6 óra telhetett el.
5 dkg zsírt felolvasztottam, a fél karikára vágott lilahagymát megpirítottam benne, kihűtöttem.

A tésztát lisztezett deszkán jó nagyra nyújtottam, a hagyma háromnegyedével megkentem.
A tészta felső harmadát középre hajtottam, majd az alsó harmadát ennek a tetejére, a maradék hagymát rákentem a tésztára. Bal oldalról behajtottam a tészta harmadát a közepéig, majd ráhajtottam a jobb oldali harmadát. Letakartam, hagytam pihenni egy órán át.
Ujjnyi vastagra nyújtottam, majd késsel kis négyszögletes pogácsákat vágtam belőle, hogy ne legyen "hulladék", ne kelljen még egyszer összegyúrni és nyújtani sem.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket és hagytam 30 percig kelni, közben előmelegítettem a sütőt légkeveréses 200 fokra.
A pogácsákat lekentem tojással és megszórtam kevés sóval. Kb. 12-15 perc alatt lettek készen.

10 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nálam a hajtogatott pogácsák mindig szögletesek - nincs szabáshulladék :-)

Ez a pogácsa valami isteni, nálunk is sikeres darab volt!

Bianka írta...

Csodálatosan néz ki :)

Ki fogom majd próbálni.

Livi írta...

Imádnám... hagyma és pogácsa together forever :)

Nézz be hozzám kérlek vár nálam egy cukker díj :)

Kata írta...

viki, lassan majd rájövök én is:)

Bianka, köszi:)

Livi, te is pogácsa-fun vagy? szerintem az egyik legjobb vendégváró falat, sütni is szeretem és enni is...pedig most épp fogyókúrán vagyok.

Latsia írta...

Katám, mivel én személyesen is kóstoltam ezt a Te jóvoltadból, elmondhatom Mindenkinek, hogy csodafinom!!!!
Anyukámnak és a Kislányomnak is nagyon ízlett!:-)

szepyke írta...

Ó, én ismerem ezt a csodát!:) És nagyon jóban voltunk... A múltidőt kell magyaráznom?:))

Ottis írta...

Ezt föltétlen kipróbálom, mert nekem való recept :-)

Névtelen írta...

Üdvözöllek Kata! A pogácsákat - akár sajtos, vagy bármilyen - lehet kefírrel is gyúrni? Köszönöm a válaszodat előre is.

Kata írta...

Kedves Névtelen, a kefir abban különbözik a joghurttól, hogy nemcsak jótékony baktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz. Nem tudom, még nem próbáltam, hogy ezek az élesztőgombák beleszólnak-e a normál élesztő munkafolyamatába, de nem igazán hiszem, főleg ha nem túl sok a kefir mennyisége. Megígérem neked, hogy legközelebb kipróbálom, ha pogácsát sütök.
Ha sürgősen kéne a válasz, akkor szólj, feldobom a kérdést a bloggertársadalomnak:)

Notburga írta...

Ezt a hétvégén megsütöm, mindenképpen. Csuda finom lehet...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin