2010. április 5.

Majdnem rozé kacsamell sült zöldség körettel



/A fotóért itt és most kérek elnézést, nem nagyon akartam ezzel bíbelődni./

Szülinapi vacsora volt, 2 személy részére. Nem akartam semmi bonyolultat és semmi gyomorterhelőt készíteni, csak hogy éppen elég legyen és nagyon finom...pont olyan lett!

A kacsamell sütésről már akkora irodalmat elolvastam, hogy tutira kéne mindig sikerüljön, tavaly karácsonykor mégis az éppen ehető kategóriába tartozott. Nagyon el voltam keseredve, azóta nem is próbálkoztam. Azután az idén egy kis reménysugár mutatkozott, ugyanis több helyen kezdték firtatni, hogy csak kicsi melleket érdemes így sütni, a nagyobbakkal nem érdemes próbálkozni (a mi karácsonyi melleink úgy 40-50 dekásak voltak...). Utána már csak az kellett, hogy a Sparban belebotoljak egyenként zsugorcsomagolt, csinos 20-25 dekás darabokba; el is hoztam egy 22 dekás fiatal kacsamellet. Azt is megjegyezném, hogy gyönyörűen meg volt pucolva, 3 db vékony kis tollat húztam ki össz-vissz belőle; 2 perces előkészítés után megkezdődhetett a projekt.

A mellet mosás után papírtörölközővel megszárítottam. A vékony bőrös részét négyzet alakban nem túl sűrűn bevagdostam, csak borssal megszórtam. Megfordítottam, durva tengeri sóval, borssal és majorannával bedörzsöltem, letakartam, hűtőbe tettem 2 óra hosszára.

A menüt a körettel kezdtem; paszternák és répadarabokat vágtam nagyjából egyforma hasábokra + még egy hagyma is került bele, enyhén sós vízben 5 perc alatt előfőztem. Tepsibe olívaolajat öntöttem kicsit bővebben, a zöldséget beletettem, megszórtam kevés sóval, több frissen őrölt borssal, összeráztam, hogy egyformán olajos legyen mindenhol, 200 fokos sütőbe tettem, 20 percig sültek. Közben 1 kanál magos mustárt összekevertem 1 kanál mézzel, rákentem a zöldségekre és még 5 percig sütöttem, majd kivettem, helyére ment az addigra elősütött kacsamell.

A mellet egy kicsi, de vastag aljú, előforrósított lábosban először a bőrös részén úgy 6 percig, majd a másik oldalán és az oldalain még kb. 4 percig elősütöttem, addigra igazán jó színe lett mindenhol. Utána lábasostól betettem a sütőbe 150 fokra, és 10 percig hagytam sülni. Amikor kivettem, belecsomagoltam egy fóliába pihenni, közben a köret már a tálon visszament a még meleg, de kikapcsolt sütőbe, hogy ne hűljön ki.

Amíg a hús pihent, ettünk egyszerű, kiflis falatkákat előétel gyanánt (vaj, uborka, finom ementáli sajt, aszalt paradicsom darabkák). Utána a kacsamellet éles késsel vékony szeletekre vágtam, a zöldség közepére tettem. A bőrös része alatt volt egy kis piros csík, egyébként éppen meg volt sülve. Nagyon finom, omlós volt.

(A desszert majd jön legközelebb...)

10 megjegyzés:

Andi írta...

Imádom a kacsát! Nekem tetszik a fotó is.....:-)Nagyon guszta!

Daisy írta...

Szakirodalomból nálam sincs hiány, de a sütésig még nem jutottam el. Kifogás igaz,de nálunk inkább combokat lehet kapni. Most is van a fagyasztóban .
A fotókért ne szabadkozz, az külön tudomány. A kedvet az ételhez tökéletesen meghozza.

Vali írta...

Nagyon jól néz ki az a kacsamell. Hát vagy fotózunk vagy eszünk. A kettő együtt ritkán megy. (legalábbis nekem)

Piszke írta...

Én is ezeket a Spar-os pecsenyekacsa melleket szoktam venni, és nagyon jól viselkednek :)Én 100 fokon sütöm, amíg húshőmérő le nem okézza.

Kata írta...

Köszi:) A fotóval az a bajom, hogy este készült, pont a tál felett van egy égő, ami szépen belevilágított, és a fehéregyensúly (vagy mi a fene...)ilyenkor nem működik, még nem jöttem rá, hová kéne állítani a gépet; persze jó sárga lett megint:(
Veszkődni meg egy ilyen vacsora közben nem fogok, de a kaja jóóó volt!

Piszke, most hogy írtad a húshőmérőt, megint rákerestem a szakirodalomra, és megtaláltam Beatbull leírását a Gasztrotippen: http://www.gasztrotipp.hu/2010/02/hogyan-sussunk-alacsony-hofokon/

Ezek szerint mondjuk 75 fokra állított húshőmérővel jó sütni a kacsamellet?

Raindrop írta...

Simán egyszerre gondoltunk a másikra, épp a kacsádat olvastam, mikor írtál. :D
Nem csak sört cserélek, kacsát is, lehet olyat? :)

Kata írta...

Raindrop, kimentem a kamrába az imént, sör még van, kacsa már nincsen:( pedig azt én is megenném, most is, pedig reggelizni gyümölcsöt szoktam:)

Bianka írta...

Szegény kacsákat mellőzzük a menünkről, bár nem tudom, hogy miért. Ideje lenni újra elővenni. Csodásan néz ki

egycsipet írta...

Én még nem próbálkoztam vele - mármint a kacsamell sütésével, úgyhogy ismét emelgetem a kalapomat! :)

Kata írta...

Bianka, nálunk a nyuszi és a bari van mellőzve, mert a gyerekek mondták még régebben, hogy azokat nem eszik meg. Ezt viszont ők is bevállalták volna (de nem voltak itthon), meg is ígértem, hogy legközelebb ők is kapnak, most már bátrabb leszek.

Csipet, nálad is van néhány dolog, amit én még nem vállaltam be, úgyhogy integethetünk egymásnak:D

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin