2010. augusztus 2.

VKF XXXVI. - Arroz con pollo avagy rizses csirke


Ez a híres étel lett a vasárnapi ebéd második fogása; nem kimondottan csak mexikói, hanem spanyol, illetve latin-amerikai étel, nagyon sok változata létezik. Megmondom őszintén, eddig még nem hallottam róla, még szerencse, hogy Edith felhívása miatt keresgélni kezdtünk a nagyvilág konyhái és főztjei között. Nagy valószínűséggel nem is az utolsó alkalom volt, hogy elkészült, mert gyönyörű szép lett és nagyon jól variálható; ahány évszak, annyiféle zöldséget lehet beletenni.
Rengeteg oldal átolvasása után ez a recept lett az alap, kicsit azért változtattam rajta, nem szolgai módon másoltam.

Miután megettük az ebédet, megbeszéltük, hogy remek partikaja válhat belőle; ha szépen előkészítjük a húst és a zöldségeket, a rizst megmossuk és leszárítjuk és elősütjük, onnantól sütőbe lehet tenni és az adag nagyságától függően, maximum 1 óra múlva lehet tálalni, közben pedig bármit lehet csinálni.

Hozzávalók 5-6 személyre:

5-6 csirkecomb, kétfelé vágva
1 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
2 nagy paradicsom, kisebb kockákra vágva
2 nagy vastag húsú (piros színű) zöldpaprika
4 nagyobb gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
2 marék zöldbab
1,5 csésze rizs
4 csésze csirke alaplé vagy víz+leveskocka

bors
apróra vágott petrezselyemzöld
chili vagy csípőspaprika ízlés szerint
olaj

A rizst kimértem, egy szűrőbe tettem és nagyon alaposan megmostam, a vizet leráztam róla.
A csirkehús darabokat megsóztam. Egy jó nagy serpenyőben megforrósítottam az olajat, a húsokat mindkét oldalukon aranybarnára sütöttem, kiszedtem egy tányérra és félretettem.
A megmaradt olajon a rizst átfuttattam, amíg teljesen meg nem száradt és szétperegtek a szemek. Hozzátettem a fokhagymát és a vöröshagymát, 2-3 perc múlva a paradicsomkockákat is. Addig kavargattam, amíg a paradicsom leve el nem párolgott. Belekevertem a zöldbabot és a csirkedarabokat, felengedtem a húslevessel. Ekkor meg kell úgy sózni, hogy sósabb legyen a lé a kelleténél, mert a benne lévő anyagok - főleg a rizs - még fel fognak szívni belőle. Meg is borsoztam, tettem bele csípős paprika darabokat, megkevertem, lefedtem. Ezután nem kell keverni, csak ellenőrizni, hogy idő előtt el ne fogyjon a folyadék alóla.
30 perc alatt lett készen, minden puha volt és lé sem volt az edényben. Azt írta a recept, hogy ha maradna, akkor fedő nélkül párologtassuk el róla.

Petrezselyemzölddel meghintve tálaltam.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy a desszert Moha-féle csokifagyi volt, és hogy stílszerű legyek, megszórtam a tetejét egy kis chiliporral...naná, hogy fincsi volt!)

4 megjegyzés:

egycsipet írta...

Jól néz ki, fincsi lehet! :)

mandy tarragon írta...

Csorog a nyálam :)

Ildy írta...

Az enyém is:) Főleg így ebédidőben.

Bianka írta...

Csodálatos, és a színkavalkád valami....

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin