2010. december 31.

BUÉK!




Minden kedves olvasómnak eredményekben és gasztrokalandokban gazdag új évet kívánok a szokásos malackáim fényképével!

Jövőre, veletek, ugyanitt!:)

2010. december 30.

Töltött tarja


Ez a recept is a karácsonyi Kifőztük magazinban jelent meg, amely az első magyar ingyenesen letölthető gasztromagazin.
Ez a tarja nem csak karácsonyra, hanem szilveszterre is megfelel, de akár hétvégékre is érdemes elkészíteni, sőt, hidegtálra is kerülhet. A letölthető újságban készítési fázisképekkel együtt olvasható a recept.


Hozzávalók 8 személyre
2 kg-os tarjadarab, csont nélkül
10 dkg húsos füstölt szalonna, kis kockákra vágva
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
1 közepes répa reszelve
1 kisebb kaliforniai paprika kisebb kockákra vágva
1 nagy csokor petrezselyemzöld aprítva
3 evőkanál mustár
2 evőkanál olaj
2 dl száraz vörösbor
2-3 rozmaringág
kevés zsír a tepsi kikenéséhez
bors
A töltelékhez a szalonnát, a hagymákat, a répát, a paprikát, a petrezselymet, a mustárt és az olajat összekeverjük, szórunk bele pici sót és bővebben borsot.
A húst megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Hosszában - a két végétől 2-3 centire - 3 vagy 4 vágást ejtünk rajta, kicsit lejjebb, mint a feléig, itt lesz majd a töltelék. A masszát gondolatban annyi részre osztjuk, ahány zsebet vágtunk rajta, majd a vágásfelületekre kenjük. Erős cérnával (több szálas horgolócérna nagyon jó hozzá) szorosan összekötözzük úgy, hogy meg is hurkoljuk a tetején, ez tartja össze majd a húsunkat.
Minden oldalát megsózzuk, megborsozzuk, majd zsírral kikenjük egy fedeles jénai edény alját. Belehelyezzük a húst, aláöntjük a bort, mellétesszük a rozmaringot, lefedjük.
180 fokos légkeveréses sütőben nagyjából 2 órát sütjük. Amikor puha lett, levesszük róla a tetejét, feljebb csavarjuk a hőfokot és addig sütjük, amíg szép barna kérge nem lesz.
Sütőből kivéve, legalább 20 percet pihentetjük, majd szeleteljük.
Tipp: ha nincs friss rozmaringunk, tegyünk a töltelékbe 1/2 kávéskanálnyi szárítottat.

2010. december 28.

Gyümölcsös kacsasaláta


Elég bizarrul hangzik, ugye?;) Pedig biz'isten nagyon finom volt! Bizonyíték is van: a fiam, mielőtt elutazott haza, megkért, hogy ugyan tegyem már fel a blogra a receptet. Vajon annak az egy maradék sült kacsacombnak is ez lesz a sorsa, ami a táskájában lapul??

A Blogger Kulinárián találtam az eredeti ötletet, de a végeredmény alaposan megváltozott, az otthoni készletek függvényében. Tokaji borecetünk sem volt (még:)) itthon, helyette egy kis almaecet került bele, mert valamivel tompítani kellett a balzsamecetkrém erősségét. Ebből nekem házi készítésű van; mindig meg kell állapítsam, hogy nagyon finomra sikerült, és azóta még érik is.

Hozzávalók:

2 sült kacsacomb húsa kisebb darabokra vágva
2 nagyobb narancs kisebb darabokra vágva
2 zöldebb banán felszeletelve
2 közepes lila hagyma vékonyra szeletelve, kicsit megsózva
5 dkg aszalt vörösáfonya (ez viszont nem biztos, hogy legközelebb belekerül...)

2 evőkanál narancsos balzsamecetkrém
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál méz
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 mokkáskanál só

Az elkészítése rendkívül gyorsan megy: az első bekezdésben lévő hozzávalókat összekevertem. Az öntet alkotórészeit kézi habverővel alaposan összedolgoztam, a tálban levő anyagokkal lazán átkavartam, és már lehet is enni!

2010. december 22.

Kapribogyós-borsos halfilé


Az étel a 10-es Kifőztük magazinban jelent meg, amely letölthető innen. Karácsonyra is szeretettel ajánlom; nem macerás étel és nagyon finom!

Tartalmaz néhány olyan összetevőt, amit talán kicsit nehezebben lehet beszerezni, de karácsonyra igazán megéri többet törődni a bevásárlással. A tarka bors csípőssége kissé enyhébb, mint a csak feketéből álló társáé, kellemes aromát ad az ételnek, a kapribogyó kissé fanyar ízétől pedig pikáns lesz az összhatás.

Hozzávalók 4 személyre

80 dkg bőrös halfilé (süllő, harcsa, ponty)

őrölt (tarka) bors
3 teáskanál kapribogyó
2 teáskanál zöldbors sós lében vagy száraz (zöld, tarka vagy fekete) bors
fél citrom leve
450 g tejföl
2 evőkanál olaj

Ha nem jutunk hozzá lében tárolt zöldborshoz, akkor 1,5 dl vízbe egy csipet sót teszünk és beleszórjuk a száraz szemes borsot. Ha csak fekete borsunk van, megfelezzük az adagot. Felforraljuk és gyöngyöztetjük addig, amíg a borsszemek puhák nem lesznek. A borsszemeket leszűrjük, a levét félretesszük.

A halfilét a húsos oldalán centméterenként bevágjuk (irdaljuk). Sózzuk és szórunk rá frissen őrölt (tarka) borsot. Serpenyőben olajat forrósítunk, a halak mindkét oldalát átsütjük, majd áttesszük egy kissé megolajozott tepsibe, és citromlevet csöpögtetünk rá.
A már üres serpenyőbe 1 dl vizet vagy a bors főzőlevét öntjük, összeforraljuk a pörzsanyagokkal és a maradék olajjal. A tejfölt beleöntjük, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a kapribogyót és az egész, puha borsszemeket, és a mártást a tepsiben lévő halszeletekre öntjük.
200 fokos sütőben fél óráig sütjük, míg a teteje kissé barna színt nem kap.

Párolt rizzsel
tálaljuk.

Tipp: a kapribogyót helyettesíthetjük kisebb savanyú uborkából vágott kicsi kockákkal.

2010. december 20.

Kifőztük Karácsony - még most segíthetsz!


Ma zárul a Kifőztük Karácsony akció.

A 115 blogger összefogásával zajló akció sikeres lett: eddig több, mint másfél millió forint a felajánlás összege, amiből kis híján másfél millió forintot már át is utaltak, illetve átutaltunk:) Ez azt jelenti, hogy sok gyereknek lesz az idén szebb karácsonya, ami engem nagyon jó érzéssel tölt el, gondolom, mások is így vannak ezzel.

Kérek mindenkit, aki még nem adakozott, de megteheti, ajánljon fel egy összeget a finisben! Ráadásul akkor letölthető a résztvevő bloggerek által beküldött receptekből készült szép, igényes magazin is.

Tehát hajrá, induljon még egy utolsó menet; segíts, hogy segíthessünk!

2010. december 18.

Füstölt makrélás halkrém


Az alábbi recept a Kifőztük decemberi számában jelent meg. A virtuális magazin letölthető a régebbi számokkal együtt innen. Érdemes, mert tele van karácsonyi és szilveszteri ötletekkel, ajánlatokkal. Nekem most 4 receptem van benne, ez az előétel kategóriában található.

Ez a halkrém 10-12 személy részére kiváló előétel lehet a karácsonyi asztalon is. A szendvicsen lévő rukola nem csak látványnak jó, enyhén borsos íze remekül illik a krémhez.

30 dkg füstölt makréla
1 piros vagy sárga színű kaliforniai paprika (kisebb méretű)
3 gerezd fokhagyma
3 újhagyma zöldjével együtt
1 kis csokor petrezselyemzöld
3 evőkanál (házi) majonéz
2-3 evőkanál tejföl
frissen őrölt (tarka) bors
pici (tengeri) só

A makréla bőrét és a szálkákat lefejtjük-kihúzzuk a húsáról, a húst apróra vágjuk. A paprikát apróra kockázzuk, a zöldhagymát kb. 10 centis szárával együtt hosszában félbevágjuk, majd vékonyra szeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet felaprítjuk.
Az alapanyagokat tálban jól összekeverjük, a tejfölt és a sót utoljára tegyük bele; az előbbi a sűrűségét fogja meghatározni, az utóbbiból pedig a makréla eleve sós íze miatt kevés kell bele.
Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. Kenhetjük pirítós kenyérre vagy finom péksüteményre.

Tipp: a házi majonéz receptje a Kifőztük 7. számában olvasható, a képen látható péksütemény a blogomon rozsos riegel néven található.

2010. december 9.

Találós kérdés és képek II.


Tegnap tettem fel a bejegyzés első részét, tudakolva tőletek, hogy mikor készültek a képek. Persze arra nem számítottam, hogy jönnek a "számítógép guruk", akik a képre kattintva meg tudják mondani, hogy pontosan mikor készültek a képek; hát most vasárnap - december 5-én - dél körül:))

A történet a következő volt: egészen más ügyben mentem ki a kertbe, amikor megláttam a pirosló epreket. Tavaly is egészen sokáig voltak virágok és érő eprek a kis bokrokon, most mégis meglepődtem rajta; napokig csak fáért mentem a kert végébe, hogy fűtsünk a hideg miatt, az ablakra rá sem néztem...
Az első reakcióm az volt, hogy nyúltam az eperért, hogy bekapom, de a következő pillanatban már mentem is a fényképezőgépért:) Gyönyörű idő volt, ezerrel sütött a nap, és ott hevert a téma az orrom előtt!

Láttam, nagyrészt kitaláltátok az időszakot; igen, furcsa dolgok történtek az idén is. Ritmus írta az előző poszt kommentjében, hogy nála 2 hete virágzott a levendula:) én is csodálkoztam, amikor még ősszel találtam néhány szálat az egyik bokromon... Írtátok még az örökzöld hátteret; ez az ablak, ahol kívülről a rozmaring és az eprek vannak, a nappali ablaka, és mögötte a szobában van az a hely, ahol a virágok rettentően jól érzik magukat. Belül ezért tele van a párkány növénnyel, azok látszanak át a reluxán.

Köszönöm, akik játszottak velem egy kicsit!:) Sajnos eperrel jelenleg nem szolgálhatok, mert azokat a szemeket fotózás után orvul bekaptam;) de láttátok, vannak még zöld szemek, sőt virágok is a töveken...

2010. december 8.

Találós kérdés és képek

A kérdés pedig így hangzik: nagyjából mikor készülhettek ezek a fotók?






Hagylak egy napot gondolkozni benneteket, holnap jön a válasz!

2010. december 5.

Mákkrémes piskótatekercs


Vettem egy karácsonyi Kiskegyed konyháját - nincs ugye itthon még elég szakácskönyv és újság:DD -, mert első lapozásra szimpatikus receptek vannak benne. Sőt, jelentem, még a többedik lapozásra is:) ((ez itt a reklám helye, majd szólok, hova lehet utalni a pénzemet.....))

Elkészült belőle az első sütemény, no persze azért nem kell azt gondolni, hogy teljesen leírás szerint, csak ahogy én szerettem volna, meg ahogy a praktikusság diktálta. A becsületes neve egyébként mákos-mézhabos tekercs. Mivel szállítottam kétfelé is belőle néhány szeletet, ezért nem akartam tejszínes tetőt kenni rá, inkább a mákkrémből kentem rá. Valószínűleg túl nagyot nem tévedtem, ugyanis nagyon finom a sütemény, de nekünk így mézhab nélkül is édes lett, ezért a krémben lévő cukrot és mézet legalább felezni kell. A leírásban már azt a mennyiséget írom, amit én gondolok. Ja, és a piskótát is az én bevált receptem szerint kevertem és sütöttem, nem akartam azon sem változtatni.

Hozzávalók nálam

a piskótához:

4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 evőkanál víz
csipet só

a mákkrémhez:

3 dl tej
10 dkg darált mák
csipet őrölt szegfűszeg (vagy fahéj)
csipet só
1 csomag vaníliás pudingpor

15 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
2 lapos evőkanál méz
1 mokkáskanálnyi citromaroma
1 teáskanál (házi) vaníliakivonat

a mézhabhoz, ha valaki azt tenne rá:

3 dl habtejszín
2 lapos evőkanál méz

A piskótához a tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá vertem. A tojássárgákat a vízzel és a cukorral nagyon habosra kevertem, majd hozzászórtam és belekevertem a lisztet. A fehérjék negyedével fellazítottam, majd óvatosan hozzáadtam a maradék fehérjehabot.
A sütőt 180 fokosra kapcsoltam, hagyományos alsó-felső fűtésre. A piskótamasszát sütőpapíros gáztepsire kentem, majd kb. 15-20 perc alatt világosbarnára sütöttem (a tetejének tapintásra ruganyosnak, de puhának kell lennie, akkor van készen) .
Nedves konyharuhára borítottam, a sütőpapírt lehúztam róla, majd a rövidebb oldalánál fogva a ruhával együtt feltekertem. Ezt a rövidebb oldalról tekerős ötletet Judith-tól loptam, ő is így készítette az előző, 9. Kifőztük újságban a sütőtökös roládot; sokkal dekoratívabb így a tekercs! A piskótát hűlni hagytam.

A krémhez a pudingport összekevertem annyi hideg tejjel, amennyivel kényelmesen simára lehetett dolgozni. A maradék tejet felforraltam a sóval, beleszórtam a mákot, 2-3 perc alatt megfőztem benne, majd a pudingport is hozzátettem, és amikor felforrt, levettem a tűzről. Időnként megkeverve ezt is teljesen kihűtöttem.
A cukrot a vajjal habosra kevertem, majd a mézet, a citromaromát és a vaníliát hozzáadva simára összedolgoztam. Amikor a mákos krém teljesen(!) kihűlt, a kettőt összekevertem. Isteni habos-mákos krém lett belőle.

A kihűlt tekercset kibontottam, rákentem a mákkrémet (illetve ha kell a tetejére is, akkor kb. az ötödét kell meghagyni erre a célra), majd elég szorosan feltekertem. Én a maradék krémet a tetejére kentem.

Ha mézhab lesz a tetején (lesz nálam is legközelebb, az biztos), akkor a tejszínt félkeményre, majd a mézzel együtt készre kell verni, a tortát kívülről bevonni vele.

Gyümölcsdarabokkal, aszalt gyümölccsel tetszés szerint lehet dekorálni.

2010. december 2.

Megjelent a Kifőztük karácsonyi száma!


Ez a havonta megjelenő, ingyenes újság, amelyet regisztrált olvasók letölthetnek az oldalról.

És hogy milyen most a lap? Hát fenomenálisan jó!! Ennyi szuper recept és ötlet még nem volt az újság történetében egy csomóban, mondhatnánk némi túlzással, hogy dupla szám. Az összes megszokott kategóriában hoztunk új ötleteket, valamint régi kedvenceket, megújult formában.

Ha letöltitek, nem lesz gond a karácsonyi készülődés; mindenki megtalálhatja benne a neki tetsző ételeket, akár húsevő, akár vegetáriánus, sőt úgynevezett nyersételek is vannak benne. Tippek találhatók a készülődésre és az ajándékozásra is, teljes kiszolgálás van az év legszebb ünnepe alkalmából.

Tehát siessetek a kifoztuk.hu-ra! még meleg, tessék, tessék....:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin