...vagy krémes-narancsos balzsamecet vagy balzsamos narancsecet vagy mi...
Átmentem kísérletezősbe, mert az egyetlen kis flakon megszerzett balzsamecetkrémemet féltem, hogy meddig bírja ki, mert kezdődik a nagy salátaszezon. Amikor megvettem, azt gondoltam, sokáig kitart majd, hát most már nem így gondolom.
Még az ősszel olvastam Mammánál, hogy lehet házilag gyártani szőlőléből. Akkor megszereztem hozzá a szőlőt, hogy majd abból lé, utána a krém lesz, de akkor még nem izgatott annyira; a szőlőt megettük magában, mert isteni finom volt. Most megtaláltam a receptet kinyomtatva, és nem hagyott a kisördög, hogy narancsléből kéne kipróbálni. Egyik délelőtt fogtam 4 narancsot, és megvalósítottam. Majdnem teljesen úgy tettem, ahogy Mamma írta, csak a szőlőlé helyett frissen facsart, leszűrt édes narancslevet használtam, plusz nem főztem bele a végén keményítőt. 25 perc után kaptam egy jó sűrű - de azért nem teljesen krém állagú - finom édeskés-savanykás finomságot! Még ha nem is nevezhetem balzsamecetkrémnek, akkor is biztosan jó lesz salátaízesítőnek! Nekem 120 ml lett.
És akkor a recept:
1 evőkanál barna cukor
200 ml frissen facsart narancslé
150 ml balzsamecet
Átmentem kísérletezősbe, mert az egyetlen kis flakon megszerzett balzsamecetkrémemet féltem, hogy meddig bírja ki, mert kezdődik a nagy salátaszezon. Amikor megvettem, azt gondoltam, sokáig kitart majd, hát most már nem így gondolom.
Még az ősszel olvastam Mammánál, hogy lehet házilag gyártani szőlőléből. Akkor megszereztem hozzá a szőlőt, hogy majd abból lé, utána a krém lesz, de akkor még nem izgatott annyira; a szőlőt megettük magában, mert isteni finom volt. Most megtaláltam a receptet kinyomtatva, és nem hagyott a kisördög, hogy narancsléből kéne kipróbálni. Egyik délelőtt fogtam 4 narancsot, és megvalósítottam. Majdnem teljesen úgy tettem, ahogy Mamma írta, csak a szőlőlé helyett frissen facsart, leszűrt édes narancslevet használtam, plusz nem főztem bele a végén keményítőt. 25 perc után kaptam egy jó sűrű - de azért nem teljesen krém állagú - finom édeskés-savanykás finomságot! Még ha nem is nevezhetem balzsamecetkrémnek, akkor is biztosan jó lesz salátaízesítőnek! Nekem 120 ml lett.
És akkor a recept:
1 evőkanál barna cukor
200 ml frissen facsart narancslé
150 ml balzsamecet
Egy kis edényben megmelegíteni kezdtem a cukrot, majd kevergetve karamellizálom. Mikor folyós lett, 1-2 percre félrehúztam, hogy kicsi hűljön, majd óvatosan hozzáöntöttem a narancslét. Pár percig még forraltam, majd hozzáöntöttem a balzsamecetet. Az egészet kicsit kevesebb, mint felére forraltam be 25 perc alatt. Mamma tanácsára úgy mértem le, hogy az elején beleállítottam egy kanalat, és ehhez viszonyítva mértem a további szinteket. Lehűlés után picivel tovább sűrűsödött. Kihűlve kisebb üvegbe öntöttem, de jó lenne picike flakonokat szerezni hozzá....
.
8 megjegyzés:
Nagyon jó ötlet! Kipróbálom én is.
Nekem is nagyon tetszik! Én is kiprószálom! :))
Én is, én is!!! Remek!
Szia!
Amint lesz szőlőm{4 éve dédelgetett szőlőskertek királynője:-D.Komolyan ez a neve}ki lesz próbálva.Majd beszámolok róla
Hogy ezt is lehet-szuper!!!!Nem is hittem-köszi!!!!
Csodás! rajongok a balzsamecetért, ezt is ki fogom próbálni! :))
Kipróbáltam egy zöldsalátára; 1 evőkanállal tettem belőle, plusz egy kis só, bors és 3 evőkanál olívaolaj... Fííínom volt!!!
Érdekes ötlet, ahogy látom finom is!
Megjegyzés küldése