2011. április 6.

Lúdlábtorta



Meglátni és megszeretni ezt a tortát Citromhabnál egy pillanat műve volt! Főleg olyan "előélettel", hogy édesanyám évekig sütötte nekem minden születésnapomra, és nagyon szerettem. Egy ideje sajnos ez már nem működik, így most én álltam elő az ő születésnapjára ezzel a tortával. Miután neki kávésat szoktam sütni erre az alkalomra, ezért nem követtem pontosan Citromhab receptjét. A krém gyakorlatilag mégis őt dicséri; nagyon-nagyon finom lett, tömény gyönyör:) Igaz, a hozzáadott kávétól inkább barna lett, mint rózsaszínű, de az íze kárpótol. Sok tejszín, csoki, kávé, meggy....isteni finom!

Az alaphoz a piskótát a saját alapreceptem alapján sütöttem, a puhább mázat pedig most kakaóból és porcukorból készítettem (a csokis mézes krémesen volt ilyen, csak ott vékonyabb volt a réteg), szerintem jó lett hozzá.

Hozzávalók:

a krémhez:

200 + 200 ml tejszín
20 dkg cukor
20 dkg vaj
15 dkg étcsoki
2 csapott evőkanál neszkávé
1 csomag habfixáló

1 üveg lecsöpögtetett meggybefőtt

a piskótához:

3 tojásfehérje
csipet só
3,5 dkg porcukor

3 tojássárgája
1 evőkanál meleg víz
6,5 dkg porcukor
1/2 evőkanál vaníliás cukor

5,5 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1,5 dkg sötét kakaópor

a mázhoz:

3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál porcukor
2-3 evőkanál víz
3 evőkanál étolaj

Először a krémet készítettem el: egyszerűen összeolvasztottam 2 dl tejszínt, a cukrot, a vajat és az étcsokit; amikor már langyos volt, akkor kevertem bele a a kávét. Ez pillanatok alatt elolvadt benne, akkor lehűtöttem és hűtőbe tettem.

A piskótát a megadott hozzávalókból az alapreceptem alapján sütöttem meg. Olyan nagy lett, hogy muszáj volt levágjak belőle egy keveset, majd jó lesz egy pohárkrémhez:)

A krém befejezéséhez felvertem a másik pohár tejszínt a habfixálóval, majd a habverővel hozzákevertem a hideg, sűrű, kávés csokikrémet.

A torta összeállításánál a forma aljára tettem a piskótalapot. Megkentem kevés krémmel, megraktam meggyel úgy, hogy maradjon a tetejére is. Rákentem a maradék krémet.
Elkészítettem a mázat: kis lábosba kanalaztam a kakaót és a porcukrot, és annyi vizet tettem hozzá, hogy éppen kavarható legyen. Amikor felolvadtak az összetevők, kanalanként öntöttem hozzá az étolajat, alaposan elkeverve mindegyik kanál hozzáadása után. Vigyázat, fel ne forrjon véletlenül! Amikor készen volt, a torta közepére öntöttem, majd a forma billegtetésével eloszlattam a tetején. A maradék meggyszemeket belenyomtam a csokimázba, és hűtőbe tettem egy éjszakára.

Másnapra ilyen lett; sikerült nagy örömet szerezzek vele:)

8 megjegyzés:

Notburga írta...

Hát, ez tényleg finom lehetett! Gyerekkoromban nagyon szerettem, de csak cukrászdában vette mindig a papám.

Éva írta...

Nagyon guszta lett, jó ötletet adtál, mivel nekünk is kedvencünk a lúdláb, legközelebb megpróbálom én is tortának sütni!

Anikó írta...

Gyönyörű lett, én is megpróbálom majd:-))))

Citromhab írta...

Szép torta!!
Kávés formában még nem kóstoltam, de az ötlet meg van véve:-))

Jade írta...

O, de gyonyoruuuuu!

Kata írta...

Notburga, Bianka, köszi; tényleg finom volt!

Éva, Anikó, nyugodtan fogjatok hozzá, nem nehéz elkészíteni:)

Ottis köszi, aranyos vagy!:)

Citromhab, köszi, de a tied még szebb volt!:)

Judith, köszi:)

Moha írta...

Jaj de szép lett a tiéd is!
Ez a kávé belecsempészve nagyon jó ötlet!

Raindrop írta...

A lúdlábra nem olyan régen cuppantam rá. Akkor, amikor a csupa csokis dolgokra. :) Úgy látszik töménytelenül kell a boldogság. :D
Csodásan néz ki, megfogom próbálni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin