2011. április 28.

Medvehagyma krémleves


Volt itthon még jó csomó medvehagymám, levest főztem belőle. Tavaly már volt egy kísérlet, halvány emlékeim voltak is róla, de azért rákerestem a neten. Nagyjából mindenhol van benne egy kis bor, valamilyen alaplé, hagyma és kevés fűszer, úgyhogy ezt az irányt követtem. Megtetszett Ízbolygónál a hozzávaló sajtcsipsz, így azt is sütöttem, és elkészült a Kata-féle medvehagymaleves.

Azért a sajtcsipszet legközelebb nem ehhez a leveshez készítem, mert ugyan nagyon finom volt, de szerintem kevésbé érződött mellette a medvehagyma íze; maradok inkább a pirított kenyérkockánál.

Hozzávalók 4 személyre

a leveshez:

20 dkg medvehagymalevél
1 közepes vöröshagyma
1 kis pohárnyi száraz fehérbor (kb. 1,5 dl)
1 l húsleves
2 dl tejszín
1 közepes krumpli
2 evőkanál (olíva)olaj vagy vaj
só, bors, reszelt szerecsendió

a sajtcsipszhez:

10 dkg vegyes reszelt sajt

Közepes lábasban a felforrósított olajon megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát. Hozzátettem a csíkokra vágott medvehagymát, gyorsan körbefuttattam az olajon, majd felöntöttem a borral. Hozzáöntöttem a húslevest, beletettem az apró kockákra vágott krumplit. Sóztam, borsoztam, reszeltem bele kevés szerecsendiót, és kisebb lángon addig főztem, míg a krumpli puha nem lett.
A levest turmixgépbe öntöttem - érdemes mindezt legalább két részletben megtenni, mert a múltkorában az egyik forró levessel majdnem megjártam; hiába lehet a gépemmel forrót is turmixolni, de képes kilőni a forró folyadék a tetejét! A lábasba visszatett levesbe belekerült a tejszín, még ellenőriztem az egyéb fűszereket benne, és amikor felforrt, készen is volt.

A sajtcsipsz úgy készült, hogy sütőpapíros tepsire kis halom reszelt sajtokat tettem, és légkeveréses 180 fokos sütőben addig sütöttem, amíg kicsit meg nem barnultak a megolvadt sajttallérok.
De azért éljen a kenyérkocka!

7 megjegyzés:

Thrini írta...

A színe csodás, annyi biztos! Az ízét nem tudom, de minden krémleves nálam nyerő, miért lenne kivétel a medvehagymából készül?! :)

Gesztenye receptjei írta...

Éljen a medvehagyma!
Van egy rossz sejtésem a medvehagymával kapcsolatban, nem kell pár év és nálunk is védett lesz, mint a németeknél.

Éva írta...

Megkérlek mégegyszer nézz be hozzám kérlek: Húsvéti nyuszi hozta díj!

Bianka írta...

Nagyon szép színe van

Kata írta...

Thrini, biztosan szeretnéd te is:)

Gesztenye, én akkor nagyon szomorú lennék:((( nem is hallottam, nekem új az infó, köszi.

Bianka köszi

Éva, ne haragudj, de éppen csak eljutok ide is, jövő héten isten bizony odaérek, jó???:)

Kriszta írta...

Kata, Gesztenyének abból a szempontból igaza van, hogy a medvehagyma hagymás növény, akárcsak a hóvirág, amit mindenki szedett az erdőben, nem ügyelve arra, hogy a hagymákat ne tépje ki a földből, így az eredeti állomány 30%-ára csökkent a mennyiségük, védetté kellett tenni. Szerintem ha védett is lesz, attól még lehet termeszteni és akkor a piacon is lesz.
Addig is vigyázzunk szedésekor, hogy ne húzzuk ki a földből, hogy jövőre is legyen.

Kata írta...

Kriszta, valóban ügyelnünk kell a medvehagymára is - hogy jövőre is legyen belőle -, meg minden más növényre is:)
Mi mostanában csak termesztett medvehagymát veszünk - ahhoz jutunk csak hozzá, úgyhogy számomra nem lesz probléma, ha esetleg nem lehet majd szabadon szedni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin