2011. június 6.

Egy klasszikus: gyümölcskrémes (eperrel)


Még mindig eprezünk mi is, habár azt hiszem, már nem sokáig; maximum a balkonládáimban lesz majd ezentúl, de az sosem lesz több egyszerre néhány szemnél.
A süti viszont nem csak eperrel jó, hanem például málnával is, de még mennyire, az az egyik nagy kedvencem! Azután még ribizlivel meg szőlővel is, és persze lehet még próbálkozni:)

Hozzávalók egy gáztepsinyi süteményhez

a piskótához:

6 tojásos piskóta

Kb. 18 perc alatt sül meg a nagy tepsiben, 200 fokos alsó-felső sütési fokozaton.

a krémhez:

1 l tej
6 tojás
8 evőkanál cukor
8 púpozott evőkanál liszt
1 vaníliarúd kikapart magvai
csipet só

60-70 dkg gyümölcs

A gyümölcsöt megmossuk, konyhai papírtörülközőre tesszük megszáradni.
A tojásfehérjéket a sóval és 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Lehetőleg vastagabb aljú lábosban kézi habverővel alaposan összekeverünk 6 tojássárgát a maradék 5 evőkanál cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliát; a tejet eleinte fokozatosan keverjük hozzá, hogy csomómentes maradjon. Tűzhelyre tesszük, állandó keverés mellett puding sűrűségűre főzzük. A lángot elzárjuk alatta, és még forrón belekeverjük fakanállal a tojáshabot. Hideg vízbe téve kihűtjük.

A piskóta tetejére vékonyan krémet kenünk. Rátesszük sűrűn a gyümölcsöt (én kettévágtam az epreket, így szépen helyükön is maradtak). Kanállal osztjuk, majd a tetejére simítjuk a maradék krémet. A tetejére szórhatunk piskótamorzsát.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádnám

Dia írta...

Hmmm, tetszik!

Ízlésszindróma írta...

Biztos, hogy nem tudnám abbahagyni:))

Éva írta...

Nagyon guszta, jó könnyű a tésztája!

Ottis írta...

Guszta és finom!

Kata írta...

Lányok, nagyon szépen köszönöm mindenkinek!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin