2011. augusztus 28.

Zöldséges-túrós gratin


Lehúzok még egy bőrt erről a receptről, amelynek volt már egy változata itt. Beírom a mostanit is, mert nagyon-nagyon jó lett! A zöldségeket biztosan lehet variálni tetszés szerint, ez így nagyon ott volt a topon!

Hozzávalók 3-4 személyre

50 dkg ceruzabab (vagy zöldbab)
8 kisebb krumpli
1-2 színes zöldpaprika
kisebb csomó snidling
5-6 paradicsom
1 evőkanál olaj
35 dkg darált hús
1 közepes hagyma
(kevés csípős zöldpaprika)
só, bors

50 dkg tehéntúró
2-3 dl tejföl

1 púpozott teáskanál oregánó
1 púpozott teáskanál bazsalikom
1 tojás

zsiradék a tepsi kikenéséhez és a paradicsomhoz

Nagyobb lábosba vizet engedünk, beletesszük az alaposan megsikált krumplikat. Felforraljuk, megsózzuk, majd amikor a krumpli kissé puhult (10-15 perc), hozzátesszük a megtisztított babot, és nagyjából 10-12 perc alatt a babot is roppanósra főzzük. Ekkor leszűrjük a zöldségeket, kihűtjük, a krumplit meghámozzuk.

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a darált húst, nagy lángon fehéredésig, majd valamivel kisebb lángon készre sütjük. Fűszerezzük sóval, borssal, csípős paprikával ízlés szerint.

Nagyobb tálban összekeverjük a túrót, a tejfölt, sózzuk, oregánóval, bazsalikommal (vagy tetszőleges fűszerekkel) ízesítjük, végül hozzáteszünk egy tojást; ez lesz a "cső", amiben sülni fognak a zöldségek. Kissé szottyos legyen, de ne hígítsuk fel nagyon!
A krumplit kisebb szeletekre vágjuk, kicsit sózzuk, borsozzuk. A túrós masszába keverjük ezt és a babot is, majd a színe miatt - meg természetesen az íze is jó lesz:) - teszünk még bele apróra vágott snidlinget és kicsi paprikakockákat. A massza felét kizsírozott tepsibe kanalazzuk, rásimítjuk a húst, majd beborítjuk a maradék zöldséges masszával. A tetejére karikára vágott paradicsomot teszünk, amit - legegyszerűbben szilikonos ecsettel - kevés olajjal megkenünk, kicsit sózunk és borsozunk.

200 fokos (légkeveréses) sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Nem fotogén ennivaló, de az íze...!


5 megjegyzés:

Kati írta...

Tényleg nagyon jól hangzik.

Petra írta...

Nagyon finom lehet. :))))

Bianka írta...

Imádnivaló

Viki írta...

Vacsora után vagyok, de akkorát kordult a gyomrom !! Nagyon jól hagzik. Részenről még a hust is kihagynám :)

Pistabá írta...

Hát persze, hogy nem rossz, mert nagyon finom. Tényleg jó hús nélkül is

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin