2011. október 19.

Gesztenyés paszternákkrokett


A legutóbbi Kifőztükben jelent meg a recept. Ha valaki még nem töltötte le, akkor tegye meg, mert érdemes! Sőt, aki már játszik a Maroni-játékon (meg aki még nem:)), az feltétlenül látogasson el az oldalra, mert megjelent az újabb kérdés, és tudjátok, érdemes mindegyikre válaszolni!

Az ételről pedig annyit: nem túlzok, telitalálat! Szerettem volna tojás nélkül készíteni, keverés közben össze is állt, de sütéskor az olajban szétesett, ti már ne próbálkozzatok vele... És akkor jöjjön a recept:

Az ősz és a tél finom zöldségféléje a paszternák, amelyet pasztinák néven ismerünk még. Kissé édeskés íze kitűnően harmonizál a gesztenyével. Ha nem sikerül hozzájutnunk, akkor helyettesíthetjük fehérrépával. Ügyeljünk arra, hogy fás részek ne kerüljenek az ételbe! A rózsabors elhagyható, de remekül kiegészíti az étel aromáját.

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg tisztított paszternák
12,5 dkg Maroni natúr gesztenye (darált)
2 evőkanál olaj
1/2 csokor petrezselyemzöld

frissen őrölt fekete- és rózsabors

a bundázáshoz:
1 tojás
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
olaj
a tálaláshoz:
kevés petrezselyemzöld

Kisebb edényben felforrósítjuk az olajat, átpirítjuk rajta a vékony szeletekre vágott paszternákot, sózzuk, borsozzuk, majd 1/2 dl víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet, a végére párologjon el alóla a nedvesség. Félretesszük hűlni. Krumplinyomóval áttörjük, hozzákeverjük a gesztenyét, a petrezselymet, és ha kell, még fűszerezzük. Lehet kicsit erősebben sózni az édeskés hozzávalók miatt.
Evőkanálnyi masszából nedves tenyérrel krokettet formázunk, felvert tojásba mártjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd bő, forró olajban megsütjük. Papírtörlőn lecsöpögtetjük, kevés petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Bármilyen sült vagy rántott húshoz adható, de magában is finom.

6 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyon guszta ez a krokett! Paszternák, gesztenye, izgalmas ízkombináció, tetszik :) nagyon!

Bianka írta...

Izgalmas kombináció, de szívesen megkóstolnám

trollanyu írta...

Ez igazán különleges ízkombináció. Szerintem is nagyon izgalmas,megkóstolnám szívesen.

Kata írta...

Tényleg izgalmas, de ami a legfőbb, hogy nagyon finom is. Köszönöm nektek!

Ízlésszindróma írta...

Hűű, ez is nagyon szuper! paszternák hegyek figyelnek a hűtőmben, már csak gesztenye kéne:))

Kata írta...

ÍSZ, képzeld, én nagy boldogan kicsámborogtam szerdán a piacra paszternákért, és nem volt; gesztenye viszont van egy halommal a mélyhűtőben... Tán össze kéne fogjunk!:)))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin