Gabah-nál láttam, és rögtön meg is sütöttem. Pedig a sütőporos fánkokkal nem voltam jóban... eddig; de mostantól ez másképp lesz:)
Az eredeti mennyiséget írom, de csak amit tettem bele; 1-2 dolog kimaradt, mert nem volt otthon. A kettőnk fogyasztásából ítélve kb. 4 személyes adag; én a 2/3-ad részét sütöttem, de maradt belőle. Finom volt, imádtam a habkönnyű állagát és az enyhén narancsos ízét!
Hozzávalók
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
8 + 4 dkg porcukor
3 dkg kandírozott narancshéj (én a szirupos narancsomból tettem bele; a tavaly áprilisi Kifőztükben jelent meg, az újság ingyen letölthető...)
3 dkg mazsola (legközelebb erről lemondok a narancs javára)
1 (bio)narancs reszelt héja és leve
30 ml rum
5 dkg olvasztott vaj
3 tojás
kb. 1/2-1 dl tej (nekem kevés kellett, Gabah-nál több van)
a sütéshez: olaj
a tálaláshoz: narancslekvár
A mazsolát - ha használjuk -, megmossuk, beáztatjuk. Keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport, a nagyobbik rész porcukrot, a (kandírozott) narancshéjat, (a kinyomkodott mazsolát,) a reszelt narancshéjat, a narancslevet és a rumot. Beleütjük a tojásokat, és robotgép dagasztóspiráljával verni kezdjük, közben beletesszük a vajat és annyi tejet, hogy sűrű nokedlitészta állagú legyen.
Bő ujjnyi olajat forrósítottam egy lábosban. Két olajba mártott teáskanállal a masszából kicsi diónyi gombócokat formáztam, és közepes lángon több részletben megsütöttem a fánkocskákat; jól megnőttek sülés közben. Papírtörlőn lecsöpögtettem, és kis vaníliás cukorral megbolondított porcukorral megszórtam.
Narancslekvárral ettük. Habár most, hogy elkezdtem keresgetni a blogomon, találtam egy öntetet, ami még jobb lehet hozzá.
És akkor a fánkok nálam:
6 megjegyzés:
Pont most nincs itthon az ifjúság, hogy rohanhatnék a konyhába ezt megcsinálni. Életempárja nem kedveli az édességet, én meg nem ehetem most (kilóimmal harcban állok éppen). De a recept eltéve jobb napokra, az ifjúság is előkerül, na majd akkor frissiben. Narancs szirupban..meg kéne azt is néznem.
Nagyon guszta, aranyosak ezek a kis fánkocskák. Mennyivel másabb mint a nagy, biztosan nagyon finom is lehet a hozzáadott finomságoktól !
Nagyon fincsi lehet:) Éppen most készítettem joghurtos fénkot Ottistól, az is szuper:)
A sütőporos fánkokat szeretem, nagyon gyorsan készen van és könnyed, finom! Nálam nyújtani, szaggatni kell, ez a kétkanalas formázás talán még gyorsabb megoldás!
Örülök, hogy ízlett! :-)
Kolozsi Gabi, nézd meg, feltettem a narancsot! a kilóid csökkentéséhez pedig sok sikert kívánok:)
Gabah, itt is köszi!:)
Éva, Vicuska, Trollanyu, köszi:)
Megjegyzés küldése