Azoknak is ajánlom ezt a süteményt, akik nem igazán szeretnek tésztalapot nyújtani. Ennek a pitének csak az alja egybefüggő lap; ha nem sikerül szépen kialakítani, akkor meg is lehet „foltozni”, nem látszik majd a végén. A teteje pedig morzsás, így mindenkinek sikerülni fog.
A recept a január havi Kifőztükben jelent meg; és pár napja már letölthető a márciusi szám is!!!!!
Hozzávalók a süteményhez, kb. 30 x 22 cm-es tepsihez
25 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
15 dkg zsír vagy vaj
1,5 dl tejföl
5 dkg őrölt xilit vagy porcukor
2 teáskanál sütőpor
1 tojássárgája
csipet só
a töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
2 tojás
1 dl tejföl
15 dkg őrölt xilit vagy porcukor
1 csomag (12 g) vaníliás cukor
10 dkg mazsola
csipet só
A mazsolát alaposan megmossuk, és annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi.
A tésztához összekeverjük a sóval, a porcukorral a liszteket. Összemorzsoljuk a zsiradékkal, majd a tejfölt és a tojássárgát hozzáadva cipóvá formáljuk. Hideg helyre tesszük 1-2 órára.
Közben elkészítjük a tölteléket. A sóval habbá verjük a tojásfehérjéket. Alaposan összekeverjük a tojássárgát a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd beletesszük a tejfölt és a túrót, végül óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal meg a leszűrt mazsolával.
A tésztát kettéosztjuk: az egyik felét a tepsi méretére nyújtjuk, a többit még visszatesszük hideg helyre. A lapot sodrófa segítségével a forma aljába emeljük, és rákenjük a tölteléket. A félretett tésztát lisztes kézzel a tetejére morzsoljuk, de rá is reszelhetjük.
175 fokos légkeveréses vagy 190 fokos normál sütőben 40-50 percig sütjük. Fél óra eltelte után érdemes a süteményt tetejét fóliával letakarni, hogy ne égjen meg a teteje. Akkor jó, ha a tepsit óvatosan megrázva a töltelék puha, de nem lötyög.
Kihűlve szeleteljük.
2 megjegyzés:
Jöhet, jöhet belőle!!
De nagyon guszta szeletkék! :)
Megjegyzés küldése