2012. március 30.

Segítsüti 2012.



Elérkezett a 4. tavaszi forduló! Minden (fél)évben hatalmas lelkesedéssel és odaadással készül két csapat, lázasan kutatunk, hogy mi az a sütemény, amely lázba hozza a licitálókat is, és amellyel a legnagyobb segítséget tudjuk nyújtani a kiszemelt intézménynek. Örülök, hogy immár a 4. alkalommal részt vehetek ebben az akcióban!:)

Az idén a kedvezményezett a Gézengúz Alapítvány, a befolyó pénzből ők kapnak olyan eszközöket, amire szükségük van. A befolyó pénzt a Sose Közhasznú Alapítvány kezeli, és az akcióval összefüggő adminisztrációt és a beszerzést is ők intézik.

A szabályok a régiek: 27 sütemény kerül fel a honlap licitoldalára, és aki regisztrál(t) a weblapon, bármelyikre ajánlhat az utolsó érvényes összegnél nagyobbat. És aki a licitzárás pillanatában a legtöbbet ígéri, övé lesz a sütemény.
Lesz újra "vigaszág" is, tehát többen is hozzájuthatnak ugyanahhoz a süteményhez, ha a nyertes is hozzájárul, valamint aki készíti, ő is felajánlja. Nálam ez utóbbi nem lehet akadály, nyugodtan lehet majd jelentkezni!:)

Tehát segíts te is, ha megteheted! Szólj a barátaidnak, ismerőseidnek, oszd meg az idei sütikről szóló bejegyzéseket a facebookon, minél többen tudjanak erről a nagyszerű kezdeményezésről!

És akkor ennyi bevezető után jöjjön, mire lehet nálam licitálni. Omlós alapban ízes mazsola, sok-sok mogyoró és házi baracklekvár keveréke. A család véleménye szerint igazán nyerő lett, pedig több változatát is megkóstolták ennek a süteménynek.


Mogyorós-mazsolás pitetorta

Hozzávalók 22 cm-es formához
a tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
csipet só
1-2 evőkanál tejföl (ha szükséges)

a töltelékhez:
4 tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg mazsola
15 dkg darált mogyoró
2 evőkanál házi sárgabaracklekvár
1 citrom leve
1/2 dl rum
csipet só
a forma kenéséhez:
kevés vaj

A mazsolát alaposan megmossuk. Kis lábosba öntjük a rumot és a citromlét, beleszórjuk a mazsolát, és forráspontig melegítjük az egészet. Ha túl hamar szívná fel a mazsola a folyadékot, akkor öntünk még bele kevés vizet. Félretesszük, kihűtjük, közben néhányszor megkeverjük, hogy egyformán érje a folyadék a mazsolát.

Közepes nagyságú tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a porcukrot. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat, és ujjaink hegyével összemorzsoljuk a lisztes eleggyel. Gyors mozdulatokkal belegyúrjuk a tojást; ha nem állna össze a massza, teszünk hozzá kevés tejfölt. Cipót formázunk belőle, és fóliába csomagolva hűtőszekrényben pihentetjük minimum 1 órát.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjét a sóval és a porcukorral kemény habbá verjük. A darált mogyoróhoz adjuk a kihűlt, leszűrt mazsolát és a lekvárt, majd először a hab negyedét keverjük bele, utána óvatosan beleforgatjuk a maradék tojáshabot.

A pite tésztáját kinyújtjuk akkorára, hogy a kivajazott formába igazítva túlnyúljon a szélén. Konyhai ollóval kb. 2 cm-rel feljebb körbevágjuk, a tetejét visszahajtjuk. A tészta alját villával több helyen megszurkáljuk, és visszatesszük még formástól a hűtőbe. A levágott tésztából vékony csíkokat sodrunk, ebből teszünk majd díszítést a pite tetejére.
Kivesszük a formában lévő tésztát a hűtőből, beleöntjük a tölteléket, elegyengetjük, majd a tetejére igazítjuk a díszítést. 170 fokra melegített sütőben, alsó-felső fokozaton 40-50 percig sütjük.
Legjobb, ha a kész sütemény áll egy napot fogyasztás előtt.

Megjegyzés: ha valaki szeretné, a mogyoró cserélhető dióra vagy mandulára.

Még annyit, hogy ez a sütemény küldhető; miután az ország délkeleti részén lakom, muszáj mindig ilyet válasszak. De az sem kizárt, hogy személyes átadás legyen, ha meg tudjuk beszélni a nyertessel az időpontot; volt már ilyen, nem is egyszer:)

3 megjegyzés:

Roza írta...

Csodás a pitetortád!

van időd egy kis játékra?
Szeretnélek meginvitálni...
Kérlek, nézzél be hozzám!

Klaudia írta...

Játékra hívlak nézz át hozzám

trinity írta...

Ennek valaki nagyon fog örülni, Kata! Szuper süti!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin