2012. április 16.

Sambar dhal Vegavarázstól - dél-indiai leves




Az ünnepek után nagyon vágytam húsmentes ételekre, főleg indiai ízekre. Hamar ráakadtam Hémangi oldalán erre a levesre, rögtön döntöttem is, hogy másnap megfőzöm. Gyorsan végigfutottam a fűszerek listáját, úgy tűnt, hogy minden van hozzá otthon. Azután másnap az előkészítés során feltűnt, hogy valamin átsiklottam: egy fűszerkeverék nem volt itthon, ráadásul eddig nem is hallottam felőle. Rögtön elkezdtem kutakodni a neten, az összetételét megtaláltam több oldalon (nem voltak egyformák...), kiválasztottam egyet, és azzal indítottam a főzést. Nem tudom, mennyire autentikus, de gondolom, túl nagyot nem tévedhettem. Közben pedig megint rájöttem, hogy milyen jó móka indiai fűszerkeveréket készíteni. Figyelni, hogy mikor kezdenek pattogni a magok, érezni a piruló fűszerek illatát....tutira megéri!:))

És akkor hogy készült a sambar masala nálam:

Hozzávalók a fűszerkeverékhez:

1 evőkanál egész római kömény
2 evőkanál koriandermag
2 teáskanál mustármag
20 szem fekete bors
1 1/2 teáskanál lepkeszegmag
2 teáskanál kurkuma
8 szárított currylevél

Serpenyőbe tesszük és közepes lángon melegíteni kezdjük a köményt, a koriandert, a mustármagot, a borsot és a lepkeszegmagot. Amikor megérezzük a serpenyőből induló illatokat, akkor lejjebb vesszük a lángot. Nemsokára pattogni kezdenek a magok, akkor beletesszük a currylevelet is, néhányszor átkeverjük, majd kihűtjük a fűszereket. Mozsárban összetörjük, végül hozzákeverjük a kurkumát. Zárható kis üvegbe tesszük.





Ezután kezdtem a leves főzéséhez. Ja igen, azt már előző nap eldöntöttem, hogy nálam lencséből készül a sűrítő rész (az eredetiben csicseriborsó volt). Az biztos, hogy így kevésbé lett szép színe a levesnek - jóval barnább lett, mint Hémangié -, de az íze finom volt. És miután a friss korianderrel nem vagyok jóban, azt petrezselyemre cseréltem.
A polcomon pedig ott van a fűszerkeverék a következő adag leveshez is;)

Hozzávalók 4 tányér leveshez:

15 dkg lencse
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál fekete mustármag
1 kávéskanál egész római kömény
2 pici csilipaprika
1 kávéskanál őrölt koriander
1/4 kávéskanál asafoetida
1/2 kávéskanál kurkuma
2 kávéskanál (házi) sambar masala fűszerkeverék
2 paradicsom apró kockákra vágva
1 répa kicsi koskákra vágva
15 dkg (fagyasztott) zöldbab feldarabolva
1 kávéskanál tamarind paszta
a tálaláshoz:
apróra vágott petrezselyemzöld

A lencsét több léből megmossuk, majd háromszoros térfogatnyi sós vízben feltesszük főzni. Kb. 1 óra alatt telesen megpuhítjuk. Amikor már majdnem készen van, elkészítjük a fűszeralapot. Nagyobb lábosban felmelegítjük az olajat, és előszür az egész fűszereket tesszük bele; kipattogtatjuk a fekete mustármagot, hozzátesszük és megpirítjuk a római köményt meg az apróra vágott csilit. Beleszórjuk a többi fűszert: a koriandert, az asafoetidát, a sambar masalát és a kurkumát. Beledobjuk a paradicsomot, a répát és a zöldbabot. Pár percig pároljuk, sózzuk, majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyi teljesen ellepi, és puhára főzzük a zöldségeket. Amikor kész, szűrőn keresztül belepasszírozzuk (levével együtt) a puha lencsét. A tamarind pasztát is beletesszük, ha kell, sózzuk és összeforraljuk. Öntünk még hozzá vizet, hogy leves állaga legyen. Tálaláskor petrezselymet szórunk a tetejére.

2 megjegyzés:

Éva írta...

Ismeretlen számomra ez a leves, de csodálatosan finom lehet ennyi fűszertől! Nagyon guszta! Szívesen megkóstolnám!

Kata írta...

Éva, köszönöm!:)ha szereted a különleges, fűszeres ételeket, akkor bizonyosan ezt is kedvelnéd:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin