2013. október 28.

Cassoulet

Előrebocsátom: ez nem diétás étel, viszont nagyon finom! A lányom reklamálta nemrégen, hogy hová tűnt ez a recept... A Kifőztükben még tavaly tavasszal megjelent, azután elfelejtődött, de kár lenne kihagyni, mert ragyogó vendégváró, illetve kiadós étel a hűvösebb napokra.

A cassoulet egyébként fehér babból és vele együtt sütött húsfélékből álló francia egytálétel, nevét a főzőedényről, a cassole d'Issel-ről kapta. Eredetileg egyszerű paraszti étel volt, de időközben gazdag és bonyolult fogássá alakult át. Rengeteg változata létezik, a következő recept egy a lehetségesekből.



Hozzávalók

25 dkg fehér szárazbab
50 dkg sertéshús, kockára vágva
2 nagy csirkecomb, három darabba vágva
10 dkg füstölt húsos szalonna
25 dkg füstölt kolbász
1 nagy fej aprított vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 sárgarépa
1/2 póréhagyma
2 dl vörösbor
1 kis doboz paradicsompüré
3 babérlevél
1 ág rozmaring
1 teáskanál kakukkfű
1 csokor petrezselyemzöld

őrölt bors
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanálnyi (liba)zsír + kevés a tál kikenéséhez

A babot beáztatjuk egy éjszakára. Másnap fél liter vízzel, kevés sóval és 1 babérlevéllel fél órára feltesszük főni. Közben a római tálat beáztatjuk. A szalonnát, a kolbászt és a zöldségféléket nagyobb darabokra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk.

A zsírt egy jó nagy edényben felolvasztjuk, a szalonnát átsütjük rajta, majd az utóbbit tányérra szedjük. Most a kolbászdarabokat sütjük körbe, azt is kivesszük, ezután a csirkehússal tesszük ugyanezt. Amikor a csirke is kikerült, a zsírban a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a sertéshúst, és fehéredésig pirítjuk, utána pedig a répát és a pórét is. Beletesszük az összes húst, a fűszereket valamint a félig főtt babot a maradék levével együtt, és összekeverjük.

A római tálat kevés zsírral kikenjük, beleöntjük az edény tartalmát. Ráöntjük a bort, és ha kell, még vizet is; a folyadéknak látszódnia kell az edényben. A tetejére szórjuk a zsemlemorzsát, és az edényt letakarjuk. Hideg sütőbe tesszük, 200 fokra állítjuk, és nagyjából másfél-két óra alatt puhára sütjük. Nagyjából egy óra elteltével ellenőrizzük, ha szükséges, a folyadékot pótoljuk.

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Huh... Ez őrületesen jól hangzik!!!

Kata írta...

Köszi, Viki, aranyos vagy!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin