2018. július 25.

Töltött tök paradicsomos tökbélmártással

Tavalyi recept, és nem is értem, hogy nem került fel ide, mert tavaly többször ismételtünk belőle, az idén pedig már másodszorra készült az elmúlt hétvégén. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a sima, mezei főzőtök nem csak kaporral, hanem ezzel a mediterrán ízvilággal is remek párost alkot. Mostanában csak friss zöldfűszereket használok, így még finomabb. Aki nem hiszi, járjon utána 😏



Hozzávalók 4 személyre
a töltött tökhöz:
50 dkg darált hús
10 dkg basmati rizs
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

őrölt bors
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 teáskanál aprított bazsalikom
1-2 paradicsom (héja nélkül)
2 evőkanál reszelt parmezán
2-3 kicsi, zsenge tök (kb. 1,6 kg)
zsír
2 tojás (elhagyható, nem muszáj bele)
a paradicsomszószhoz:
a tök bele
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
6 dl házi, sűrű paradicsomlé vagy 60 dkg héja nélküli, felaprított paradicsom

őrölt bors
néhány csepp édesítőszer
csilipaprika
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 teáskanál aprított bazsalikom
1 evőkanál olaj
2 mozzarellagombóc (2 x 12,5 dkg)
a tálaláshoz:
néhány friss bazsalikomlevél

Az apró kockára vágott vöröshagymát kevés zsíron megfuttatjuk, a darált húst hozzáadjuk, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a bazsalikomot, az oregánót, a felaprított paradicsomot és fokhagymát, majd puhára pároljuk. A rizst a térfogatához képest kétszeres mennyiségű, sóval és borssal ízesített vízben puhára főzzük.
Közben a tököt alaposan megmossuk. Félbevágjuk, kimagozzuk, a belét félretesszük a szószhoz. A tök húsát sózzuk, és állni hagyjuk, amíg elkészül a töltelék. 
A langyosra hűlt húst és rizst összekeverjük a parmezánnal, a tojással (ha használjuk, de enélkül is szépen összeáll sütés közben a töltelék). A tökhajókból óvatosan kiöntjük az összegyűlt folyadékot, a tököt megszórjuk borssal, majd megtöltjük a masszával. 
Enyhén kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk, kb. 2 dl vizet öntünk alájuk, és fóliával letakarva, 200 fokra melegített, légkeveréses sütőben a tök puhulásáig, kb. 35 percig sütjük. Ekkor a fóliát eltávolítjuk, a tölteléket beborítjuk a vastagabb szeletekre vágott mozzarellával, és a sütőbe visszatolva kb. 15 percig pirítjuk.
Amíg a sütő dolgozik, elkészítjük a szószt. Kevés zsíron megdinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a feldarabolt tökbelet, a paradicsomlevet, a fűszereket. A mártást felforraljuk, és takaréklángon ízlés szerinti sűrűségűre rotyogtatjuk. Ügyeljünk arra, hogy kissé erőteljes íze legyen, ha szükséges, a végén utánafűszerezzük. A tök mellé kínáljuk.

Tálaláskor az ételt megszórjuk friss, tépkedett bazsalikomlevéllel.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin