2018. július 22.

Sárgabaracklekvár keverés nélkül

Tavaly nyáron rengeteg sárgabarackunk termett, ezért bátran kísérleteztem. A cél az volt, hogy a szilvalekvár mintájára, kevesebb munkával tudjak finom lekvárt főzni. Ez elsőre is annyira jól sikerült, hogy még további 2 adag követte 😊 Az idén sajnos ez nem jön össze, mert 5, azaz öt szem barack termett, de bízom benne, hogy jövőre újra sorra kerülhet a projekt.

A recept eredetileg a júliusi Kifőztük magazinban jelent meg.




Hozzávalók kb. 8 l-es edényhez
5 kg sárgabarack
édesítő (ízlés szerint)

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Vastag aljú edény aljába – 2 sorban – félbevágott gyümölcsöt pakolunk. A maradék gyümölcsöt tovább aprítjuk, úgy rétegezzük a tetejére – így több fér majd az edénybe, másrészt hamarabb szétfő. Beleöntünk 2 dl vizet, és előbb közepes, majd amikor apadni kezd a gyümölcs, egyre kisebb lángon főzzük tovább – de nem nyúlunk hozzá, nem kavargatjuk; több óra szükséges, amíg ennyi gyümölcs szép lassan lekvárrá alakul. Amikor a mennyisége kb. a harmadára csökken, illetve az látszik, hogy csak itt-ott bugyog a barackdarabok között kevés lé, beleszórjuk az édesítőt (vagy a cukrot, ha a végtermék nem diétás felhasználásra kerül), és folyamatosan kevergetve tetszőleges sűrűségűre főzzük a lekvárt. Ezután tiszta, csírátlanított üvegekbe szedjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.



Tipp: lehet kevés ecettel kiöblíteni az edény alját, mint a szilvalekvárnál, de jó minőségű lábosnál nem szükséges. Szüneteltethetjük közben a főzést, ha nem érünk rá egyszerre ennyi időt otthon tölteni, ilyenkor tegyünk az edényre fedőt, hogy ne nagyon hűljön ki a félkész lekvár. Ha egészen sűrű lesz, biztosan nem folyik ki a sütőben sülő süteményekből, ha kicsit folyósabbra hagyjuk, jó lesz dió- vagy máktöltelék alá, kenyérre, kalácsra kenni, valamint egyéb felhasználásra.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin