2019. június 3.

Morzsás meggyes pite

Reformos alapanyagokból, morzsás tésztával a tetején – mi szeretjük ezt a változatot, a tágabb család is elfogadja, úgyhogy jó kompromisszumos megoldás.



Hozzávalók 30 x 22 cm-es tepsihez
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
25 dkg fehér tönkölyliszt
12,5 dkg zsír
5 dkg nyírfaporcukor
8 g sütőpor
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 tojássárgája
kb. 1,5 dl tejföl
1 teáskanál vaníliakivonat
a töltelékhez:
2-3 evőkanál darált mandula, dió vagy mogyoró
75 dkg magozott, lecsöpögtetett meggy (tisztítva mérve)
3-4 teáskanál nyírfaporcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
a tepsi kenéséhez:
zsír
liszt
a tetejére:
nyírfaporcukor

A kétféle lisztet, a nyírfaporcukrot, a sütőport, a sót és a fahéjat nagyobb tálban elvegyítjük, a zsírral elmorzsoljuk. A tejfölt, a tojássárgáját és a vaníliát alaposan elkeverjük, és a száraz anyagokkal összegyúrjuk. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ha szükséges, adunk még hozzá kevés tejfölt. 2/3-1/3 arányban elosztjuk, külön-külön folpackba csomagoljuk, és a nagyobbik adagot hűtőbe, a kisebbiket mélyhűtőbe tesszük 2 órára.
A tepsit vékonyan zsírozzuk, lisztezzük. A nagyobbik tésztadarabot lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk, villával megszurkáljuk, a kisebbiket nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tésztalapot megszórjuk a mandulával, elosztjuk rajta a meggyet, meghintjük a nyírfaporcukorral és a fahéjjal. A tetejére szórjuk a reszelt tésztát, és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. A pitét a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva, nyírfaporcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin