Csekély angoltudásommal időnként járok-kelek angol lapokon is, de még nem nagyon volt bátorságom megvalósítani bonyolultabb dolgokat. Tegnap megint arra nézelődtem, és a BBC GoodFood oldalán levett a lábamról egy citromos süti. A leírás annyira bonyolultnak tűnt, hogy csak kulcsszavakat próbáltam keresni benne. Úgy gondoltam, hogy megsütöm a képen található sütit az alap hozzávalókkal. Azt már tudtam régről, hogy kell olyan citromhéj forgácsot csinálni. A lemon curd helyét megtalálni lett volna feladat, de sajnos amúgy is esélytelen volt, mert nem volt otthon, és én azonnal akartam olyan nagyon citromosat enni. Így tehát a következő végeredmény született, amiről meg kell mondjam, hogy így is nagyon finom! (Azért ha valaki elkészíti rendesen, kérem, írjon be nekem ide!) (Ja, és még elmesélném, hogy ráengedtem egy webfordítót a szövegre, hát rendkívül jót szórakoztam az eredményen:))
Hozzávalók:
4 nagyméretű tojás, 200 g cukor, 200 g puha vaj, 100 g finomra darált kukoricaliszt, 140 g sütőporos liszt (nálam normál finomliszt+fél kávéskanál sütőpor), 3 citrom reszelt héja, pici só
A tetejére: 1 ek nádcukor + 1 citrom héja, valamint 5 ek nádcukor+1 citrom leve
Egy tálban összekevertem a liszteket, a sót és a sütőport, valamint a reszelt citromhéjat.
A sütőt beállítottam 180 fokos alsó-felső sütési fokozatra.
Egy 20X30-as tepsit kibéleltem sütőpapírral úgy, hogy a papír szélei túlérjenek a szélein.
A tojásokat először alacsony, majd erősebb fokozaton robotgéppel összekevertem a cukorral.
Amikor jó habos volt, hozzáadtam a vajdarabokat. Végül a robotgépet a legalacsonyabb fokozatra kapcsoltam, és kanalanként hozzáraktam a lisztes keveréket. A tésztát beletettem a tepsibe, és a sütőbe tettem, 35 percre.
Sülés közben 1 citrom héját hámozóval vékonyan levágtam, felszeleteltem keskeny csíkokra. Kislábosban 1 kanál barnacukrot felolvasztottam, beletettem a csíkokat, kicsit pirítottam, majd felengedtem 2 evőkanálnyi vízzel, és addig gyöngyöztettem, míg el nem fogyott róla a víz. Egy másik tálkában a citrom kifacsart levét kevertem össze a 4 ek cukorral, egy spirálos habverő segítségével, a lehető legegyneműbb sziruppá.
10 percet hagytam állni a sütit a tepsiben, miután kivettem. Ekkor a papírnál fogva kitettem egy rácsra, rákanalaztam a citromszirupot, tetejére tettem a héjspirálokat is.
Ahhoz képest, hogy tulajdonképpen így semmi extrém hozzávaló nincs benne, olcsó és egyszerűen elkészíthető sütemény. Az egyetlen talán a +3 citrom héja, de egy régen olvasott ötlet alapján ilyenkor télen ez nem kell, hogy gondot okozzon; az alaposan megsikált, teába kifacsart fél citromokat a mélyhűtőben gyűjtöm egy zacskóban, és ilyenkor elővéve jó kemények (és hidegek:)), könnyen lereszelhető a héjuk. Így gyakorlatilag majdnem mindig van ciromhéjam. Tudom, tudom, hallom az ellenzőket (és igazuk is van), hogy kezelve vannak vegyszerrel, de sajnos már semmiről sem tudom igazán, hogy nincs valami adalék benne. És nem minden nap sütök-főzök vele... de ezt a sütit azért szerintem jó néhányszor ismételni fogom.
Hozzávalók:
4 nagyméretű tojás, 200 g cukor, 200 g puha vaj, 100 g finomra darált kukoricaliszt, 140 g sütőporos liszt (nálam normál finomliszt+fél kávéskanál sütőpor), 3 citrom reszelt héja, pici só
A tetejére: 1 ek nádcukor + 1 citrom héja, valamint 5 ek nádcukor+1 citrom leve
Egy tálban összekevertem a liszteket, a sót és a sütőport, valamint a reszelt citromhéjat.
A sütőt beállítottam 180 fokos alsó-felső sütési fokozatra.
Egy 20X30-as tepsit kibéleltem sütőpapírral úgy, hogy a papír szélei túlérjenek a szélein.
A tojásokat először alacsony, majd erősebb fokozaton robotgéppel összekevertem a cukorral.
Amikor jó habos volt, hozzáadtam a vajdarabokat. Végül a robotgépet a legalacsonyabb fokozatra kapcsoltam, és kanalanként hozzáraktam a lisztes keveréket. A tésztát beletettem a tepsibe, és a sütőbe tettem, 35 percre.
Sülés közben 1 citrom héját hámozóval vékonyan levágtam, felszeleteltem keskeny csíkokra. Kislábosban 1 kanál barnacukrot felolvasztottam, beletettem a csíkokat, kicsit pirítottam, majd felengedtem 2 evőkanálnyi vízzel, és addig gyöngyöztettem, míg el nem fogyott róla a víz. Egy másik tálkában a citrom kifacsart levét kevertem össze a 4 ek cukorral, egy spirálos habverő segítségével, a lehető legegyneműbb sziruppá.
10 percet hagytam állni a sütit a tepsiben, miután kivettem. Ekkor a papírnál fogva kitettem egy rácsra, rákanalaztam a citromszirupot, tetejére tettem a héjspirálokat is.
Ahhoz képest, hogy tulajdonképpen így semmi extrém hozzávaló nincs benne, olcsó és egyszerűen elkészíthető sütemény. Az egyetlen talán a +3 citrom héja, de egy régen olvasott ötlet alapján ilyenkor télen ez nem kell, hogy gondot okozzon; az alaposan megsikált, teába kifacsart fél citromokat a mélyhűtőben gyűjtöm egy zacskóban, és ilyenkor elővéve jó kemények (és hidegek:)), könnyen lereszelhető a héjuk. Így gyakorlatilag majdnem mindig van ciromhéjam. Tudom, tudom, hallom az ellenzőket (és igazuk is van), hogy kezelve vannak vegyszerrel, de sajnos már semmiről sem tudom igazán, hogy nincs valami adalék benne. És nem minden nap sütök-főzök vele... de ezt a sütit azért szerintem jó néhányszor ismételni fogom.
6 megjegyzés:
Ez nagyon tetszik! Van nálam is egy hasonló, azt hiszem Mamma oldalán találtam.
Nálam nem gond a reszelt citromhéj... Mindig legalább 2 kg! citrom van itthon. Én rendesen mosogatószerrel, és a szivacs dörzsis részével, és jó forró víz alatt szoktam megmosni őket, mielőtt reszelek a héjukból. A narancsot detto.
És nálam fordítva van, mert az egész narancsot szerintem könnyebb megreszelni, próbáld ki! :) A megreszelt héjú narancsokat használom aztán fel limonádénak és ételekhez.
A sütid nagyon klassz!
Én is készülök egy kukoricaprószára a közeljövőben.
Bocs, citromokat akartam írni... :))
Citromhéját fagyasztod?
Duende, tudom, hogy az egész citromot könnyebb reszelni, de nálunk soha nem fogy egálban a héja és a leve, így nem megy kárba a héja sem.
Vali: igen, miután a levét kifacsartam, úgy félbevágva megy a mélyhűtőbe. Rememkül lehet reszelni, csak egy kicsit hideg, főleg amikor már az ixedik felet vettem elő, de kevesebb nem okoz problémát.
ez hasonlit a malera nalunk erdelyben sutik
Emese, igen, hasonlít, mindkettő kukoricaliszttel (vagy grízzel) készül. Viszont "puccos" hozzávalókat (sok tojás, vaj, citromhéj...) az igazi málé nem tartalmaz.
Megjegyzés küldése