2009. február 10.

Szabálytalan halcurry aszalt szilvás rizzsel


Reggel kivettem a mélyhűtőből egy majdnem félkilós pontyfilé darabot. Csepegtettem rá egy kis citromot, halványan megsóztam, majd elkezdtem gondolkozni, mit is szeretnék belőle főzni. Kezembe akadt egy kis cetli (olvastam, hogy másoknál is vannak ilyen félig-meddig feljegyzések), amin egy halcurry recept volt. Lesz, ami lesz, gondoltam, ez lesz belőle (igazán ugye tengeri halfilé az alapanyag, de majd az esetleges maradék szálkákat átvagdosom...) Amikor a tényleges tettekre került a sor, akkor meg arra jöttem rá, hogy a leírásom szerint kicsit bonyolult, nem pont úgy kéne csinálni... Na, ezért lett szabálytalan, de a vége finom lett!

Hozzávalók:

kb. 50 dkg halfilé, 1 ek citromlé, 1 ek olaj+ 1 ek vaj, 1 nagy fej vöröshagyma durvára vágva, 1 darabka friss gyömbér, chili paprika apróra vágva, 1 tk őrölt koriander, 1 ek tamarindpüré, 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 tk currypor, 1 evőkanálnyi méz, só, kb. 2 dl tej vagy tejszín, 1 púpos tk kókusztejpor - ez utóbbi vadiúj szerzemény, muszáj volt kipróbálni:)

A halat kicsit sóztam, meglocsoltam egy kis citromlével, állni hagytam.
A felforrósított olajon és vajon elkezdtem pirítani a vöröshagymát, hozzáreszeltem egy jó darabka gyömbért, élvezkedtem egy kicsit az illatában, de ment utána a chili, a koriander, a tamarindpüré és a fokhagyma. Amikor már veszélyesen szeretett volna odaragadni, akkor levettem a tűzről, felöntöttem 2 decinyi vízzel (vigyázat, képes megégetni az ember karját!), és botmixerrel nagyjából egyneművé varázsoltam.
Kicsit megsóztam, tettem hozzá egy lapos tk curryport (na ezt nem szeretem nagy mennyiségben...) és 1 ek mézet, annyit, hogy a tamarind savanyú ízét ellentételezze.
Az én halamat itt még bevagdostam, de tengeri halnál ez a művelet elmarad. Kockákra vágtam, és a leve nélkül beletettem a szószba. Felöntöttem annyi tejjel, hogy majdnem ellepje, beletettem a kókusztejport, elkevertem, befedtem, és 15 percnyi idő alatt készre főztem.

Néhány apróra vágott aszalt szilvával ízesített párolt rizzsel ettük (és alig volt benne szálka, hála a férjem rendkívül jól elsajátított filéző technikájának is). 3 személyes adag lett.

2 megjegyzés:

duende írta...

Ez isteni lehetett! Imádom a currys csirkét is, a halhoz is el tudom képzelni! Gratula, nagyon tetszik a köret is hozzá! :))

Kata írta...

Köszi:))) Hát tényleg nagyon finom, nem ez volt az utolsó alkalom... A curryt lehet növelni benne, ha szereted.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin