2009. március 8.

Görög kókuszszeletek


Amit most beírok, az finoman szólva nem egy fogyókúrás süti...sőt egyenesen kalóriabomba. Úgy készült el, hogy rendesen végig sem olvastam a receptet, csak már amikor félig megvolt, akkor döbbentem rá, hogy mit is fogunk a végén megenni. Amikor már tisztában voltam a dologgal, akkor dohogtam magamban, hogy ez majdnem olyan, mint a Stahl-féle görög citromos sütemény, ami kb. 2 évvel ezelőtt valamiért nem is igazán sikerült, és rajtam kívül nem akart belőle enni senki...ez úgy mindjárt padlóra tett. Ez viszont a végén olyasmi ízű lett, mint a Bounty csoki...a lányom lelkesen vitte magával a nagyobbik részét, a kisebbiket pedig én vállaltam be.

Persze utólag megint csak az derült ki, hogy az eredeti recept (nekem) nem stimmel, úgyhogy vagy már akkor változtattam rajta, vagy utólag derült ki, hogy valamiből kevesebb-több kell. Ide már az én változatomat írom le.

Hozzávalók a tésztához:

7,5 dkg liszt, 5 dkg búzadara, 1 evőkanál sütőpor, 10 dkg kókuszreszelék, 7,5 dkg puha vaj, 4 evőkanál cukor, 2 tojás, 75 ml tej, 1 citrom reszelt héja, pici só

Hozzávalók a sziruphoz:

2 dl víz, 20 dkg cukor, 2 evőkanál citromlé

Extra a végén: 3 evőkanál kókuszreszelék+1 kávéskanál fahéj összekeverve

A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéket csöpp sóval verjük kemény habbá.
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a búzadarát, a kókuszreszeléket, reszeljük hozzá a citrom héját. Egy másik, nagyobb edényben verjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, után adjuk hozzá a vajat is, míg sűrű masszát nem kapunk. Állandó keverés mellett adjuk hozzá kanalanként felváltva a lisztes keveréket és a tejet is apránként, amíg tart belőlük. Ekkor adjuk hozzá finoman a fehérjehabot.
Egy kis tepsit (az enyém 18x26 cm-es) vajazzunk ki, öntsük bele a tésztát, és 175 fokos sütőben süssük készre, nekem ez 1 óra 20 percig tartott (a könyv szerint 3 óra...).
Közben a sziruphoz a vizet keverjük el a cukorral, forraljuk fel. 5 perc forralás után tegyük bele a citromlevet, forraljuk még 2 percig, majd hűtsük ki.
A megsült tésztát borítsuk deszkára, kihűlés után vágjuk kockákra (rombusz volt írva, de letöredezett a sarkuk utána, látszik is a képen...), 4x6=24 darab lesz belőle. A kockákat öntsük le sziruppal, forgassuk meg és hagyjuk kicsit állni benne.
Szórjuk meg a végén az extra hozzávalókkal, hagyjuk száradni 2-3 órát.

/Forrás: Bártfai Laci bácsi süteményes könyve alapján/

6 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Igen, ez olyan balkáni íznek tűnik, én imádom az ilyen szirupos sütiket. Kókusszal meg pláne finom lehet!

duende írta...

:)))

Nem vagyok sütis. De ezeket a ragadós, arabos sütiket imádom!

Mikor kint voltunk Görögországban, minden nap meglátogattunk egy isteni cukrászdát. Ilyen sütik voltak. Kilószámra ettük...
Sőt. Ajándéknak is ezekből hoztunk haza 2 hatalmas dobozzal!
Ezt megcsinálom, köszi szépen a receptet, előre is! :))

Kata írta...

Napmátka, tényleg finom, csak módjával... Nem értettem először, miért ilyen kevés a tészta hozzá. A végére rájöttem:)

Duende, örülök, hogy örömet szereztem neked! Remélem, majd lesz róla szép fénykép is; ez az utolsó két aránylag ép süti volt, amikor elhatároztam, hogy lesz róla poszt. Ha nem görcsöltem volna a rombusszal, lehet, hogy ezek is szebbek lettek volna.

Gabriella írta...

Végülis minden finomság egy kalóriabomba, nemde? :-))))

duende írta...

Lesz, megígérem! :))

Renata Kalman írta...

Szia!
Hasonló egy kicsit az én Harisám-hoz:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/search?q=harisa

Nekem nagyon ízlett!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin