Eddig még sohasem főztem, de nem is ettem sehol igazi rizottót. Valahogy nem is vonzott, az összeragadt normál rizsre rettentően allergiás vagyok, és valahova odaképzeltem ezt az ételt is.
A múltkorában egy multiban a sorok között pásztázva találtam igazi rizottó rizst rendkívül baráti áron, ezért rövid tanakodás után a kosaramba került. Utána kellett még vagy 3 hét, hogy meg is bontsam a dobozt. Ekkor ért az első kellemes meglepetés; a belső zacskó vákummal volt lezárva és gyönyörű, nagy szemű, gyöngyfényű rizsszemek hullottak ki belőle. Egyébként is szeretem a rizst, így azután ezt is azonnal a szívembe zártam.
A múltkorában egy multiban a sorok között pásztázva találtam igazi rizottó rizst rendkívül baráti áron, ezért rövid tanakodás után a kosaramba került. Utána kellett még vagy 3 hét, hogy meg is bontsam a dobozt. Ekkor ért az első kellemes meglepetés; a belső zacskó vákummal volt lezárva és gyönyörű, nagy szemű, gyöngyfényű rizsszemek hullottak ki belőle. Egyébként is szeretem a rizst, így azután ezt is azonnal a szívembe zártam.
Még zacskóbontás előtt vizsgálódtam az összegyűjtött receptjeim között, kerestem, mit főzzek belőle. Ezt választottam, mert volt hozzá minden itthon. A kék sajt egyébként is a szívem csücske, körtével együtt pedig legyőzhetetlen páros, persze most is nyert:) Emiatt nem kell majd sok időt várni, míg újra rizottót főzök.
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg rizottó rizs
3 erdei gomba
5 dkg kék sajt
1 kisebb fehér hagyma
3 dkg vaj
fél liter húsleves (bevallom, hogy kockából készült...)
1 körte
egy kis marok dió
só, bors, kevés petrezselyemzöld, kevés chilipehely
A gombát megtisztítottam, szeletekre vágtam. A hagymát felapróztam, a körtét megpucoltam és felkockáztam, a diót egy nagy késsel durvára vágtam.
A vaj felét felhevítettem, megpirítottam a hagymát üvegesre, hozzáadtam a körte- , a gomba- és a diódarabokat. 1 perc kavargatás után a rizst is beleszórtam. A húslevest merőkanalanként tettem hozzá, mikor az előző adagot elfőtte, elég sűrűn kavargattam. Nagyon pici sót tettem bele a kék sajtra gondolva, viszont több tekerés bors és kevés chilipehely került bele. Amikor elfogyott a húsleves, akkorra megpuhult a rizs is. Ekkor tettem bele a darabkákra vágott kéksajtot és a maradék vajat, megkevertem, elzártam alatta a hőt, lefedtem, míg megettük a levest.
/Forrás: Nlc fórum Kira21 receptje/
A vaj felét felhevítettem, megpirítottam a hagymát üvegesre, hozzáadtam a körte- , a gomba- és a diódarabokat. 1 perc kavargatás után a rizst is beleszórtam. A húslevest merőkanalanként tettem hozzá, mikor az előző adagot elfőtte, elég sűrűn kavargattam. Nagyon pici sót tettem bele a kék sajtra gondolva, viszont több tekerés bors és kevés chilipehely került bele. Amikor elfogyott a húsleves, akkorra megpuhult a rizs is. Ekkor tettem bele a darabkákra vágott kéksajtot és a maradék vajat, megkevertem, elzártam alatta a hőt, lefedtem, míg megettük a levest.
/Forrás: Nlc fórum Kira21 receptje/
5 megjegyzés:
Körtével, kék sajttal még nem próbáltam, éppen itt az ideje :) A Sparban szoktam venni rizottó rizst, ott is igen baráti áron lehet kapni.
Még sosem készítettem rizottót, pedig szeretem! Remekül néz ki!
A körte+kéksajt amúgyis nagyon jó barátaim. Át is hívom őket valamelyik nap egy kis falatozásra. :)
De finom lehet! A kéksajtot nagyon szeretem, körtével még nem próbáltam, de el tudom képzelni milyen jó lehet!
Nem egy látványos étel, az kétségtelen, de annál finomabb! A kéksajtot én kihagyom, de a többi jöhet!:)
Ezt a verziót még nem hallottam, de minden összetevője kedvenc. Muszály lesz megfőzni.
Nem régen egy kagylós rizottót főztem, nekünk ízlett, de nem ezen nevelkedtünk.
Megjegyzés küldése