2010. február 24.

Körtés-kéksajtos rizottó


Eddig még sohasem főztem, de nem is ettem sehol igazi rizottót. Valahogy nem is vonzott, az összeragadt normál rizsre rettentően allergiás vagyok, és valahova odaképzeltem ezt az ételt is.

A múltkorában egy multiban a sorok között pásztázva találtam igazi rizottó rizst rendkívül baráti áron, ezért rövid tanakodás után a kosaramba került. Utána kellett még vagy 3 hét, hogy meg is bontsam a dobozt. Ekkor ért az első kellemes meglepetés; a belső zacskó vákummal volt lezárva és gyönyörű, nagy szemű, gyöngyfényű rizsszemek hullottak ki belőle. Egyébként is szeretem a rizst, így azután ezt is azonnal a szívembe zártam.



Még zacskóbontás előtt vizsgálódtam az összegyűjtött receptjeim között, kerestem, mit főzzek belőle. Ezt választottam, mert volt hozzá minden itthon. A kék sajt egyébként is a szívem csücske, körtével együtt pedig legyőzhetetlen páros, persze most is nyert:) Emiatt nem kell majd sok időt várni, míg újra rizottót főzök.

Hozzávalók 2 személyre:

15 dkg rizottó rizs
3 erdei gomba
5 dkg kék sajt
1 kisebb fehér hagyma
3 dkg vaj
fél liter húsleves (bevallom, hogy kockából készült...)
1 körte
egy kis marok dió
só, bors, kevés petrezselyemzöld, kevés chilipehely

A gombát megtisztítottam, szeletekre vágtam. A hagymát felapróztam, a körtét megpucoltam és felkockáztam, a diót egy nagy késsel durvára vágtam.
A vaj felét felhevítettem, megpirítottam a hagymát üvegesre, hozzáadtam a körte- , a gomba- és a diódarabokat. 1 perc kavargatás után a rizst is beleszórtam. A húslevest merőkanalanként tettem hozzá, mikor az előző adagot elfőtte, elég sűrűn kavargattam. Nagyon pici sót tettem bele a kék sajtra gondolva, viszont több tekerés bors és kevés chilipehely került bele. Amikor elfogyott a húsleves, akkorra megpuhult a rizs is. Ekkor tettem bele a darabkákra vágott kéksajtot és a maradék vajat, megkevertem, elzártam alatta a hőt, lefedtem, míg megettük a levest.

/Forrás: Nlc fórum Kira21 receptje/

5 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Körtével, kék sajttal még nem próbáltam, éppen itt az ideje :) A Sparban szoktam venni rizottó rizst, ott is igen baráti áron lehet kapni.

Raindrop írta...

Még sosem készítettem rizottót, pedig szeretem! Remekül néz ki!
A körte+kéksajt amúgyis nagyon jó barátaim. Át is hívom őket valamelyik nap egy kis falatozásra. :)

Kiskukta írta...

De finom lehet! A kéksajtot nagyon szeretem, körtével még nem próbáltam, de el tudom képzelni milyen jó lehet!

Gyöngyi írta...

Nem egy látványos étel, az kétségtelen, de annál finomabb! A kéksajtot én kihagyom, de a többi jöhet!:)

Daisy írta...

Ezt a verziót még nem hallottam, de minden összetevője kedvenc. Muszály lesz megfőzni.
Nem régen egy kagylós rizottót főztem, nekünk ízlett, de nem ezen nevelkedtünk.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin